visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Pelėsis namuose – 5 patarimai, kaip jo išvengti

Pelėsis namuose – 5 patarimai, kaip jo išvengti Pelėsis namuose – 5 patarimai, kaip jo išvengti

ROCKWOOL, UAB

www.rockwool.lt

Nepageidaujami namų svečiai pelėsiai – tai mikroskopiniai augalai-parazitai, pernešami oru ir įsikuriantys sienų jungtyse ar prie langų. Nors pelėsiai dažniausiai nemėgstami dėl to, kad gadina estetinį namų vaizdą, gydytojai perspėja apie į aplinką išskiriamas nuodingas ir sveikatai kenksmingas medžiagas, sukeliančias alergiją bei įvairias ligas, pavyzdžiui, mikozę. Specialistų teigimu, su pelėsiu reikėtų kovoti dar tada, kai šis net nespėjo atsirasti.

Pats efektyviausias būdas, siekiant išvengti pelėsio – tinkamas namo suprojektavimas, higienos normų bei rekomendacijų laikymasis. Besistatantys naują namą, turėtų atkreipti dėmesį į atitvarines konstrukcijas ir pasirūpinti, kad jose būtų naudojamos atsparios drėgmei medžiagos, pavyzdžiui, pagamintos iš akmens vatos. Tiek naujos, tiek senos statybos namo gyventojams patariama prieš pelėsį imtis prevencinių priemonių – geriau stengtis jo išvengti, negu kovoti su jau esamu.

Pelėsis namuose

5 patarimai, kaip namuose išvengti pelėsio:

  • Vėdinkite patalpas. Pelėsis mėgsta drėgmę ir šilumą, todėl vėdinti kambarius būtina. Net ir šaltomis dienomis, bent reikėtų atidaryti langus ir 15 min į kambarius įleisti gryno oro, arba įsirengti vėdinimo sistemą. Išvėdinti patalpas reikėtų ir po maisto gaminimo, maudynių duše, skalbimo ar kitų veiksmų, keliančių drėgmės lygį namuose.
  • Reguliuokite drėgmę namuose. Dažnai drėgmė per atitvarines namo konstrukcijas ar jose kaupiasi dėl įvairių buitinių procesų, netgi žmonių kvėpavimo ar maisto ruošos. Be to, neišgaravusios drėgmės lieka ir dėl šlapių procesų statybų metu – mūrijimo, tinkavimo ar dažymo – nes išoriniam sluoksniui naudojamos garams nelaidžios medžiagos. Statybų ar remonto metu susidaręs barjeras neleidžia greitai išgaruoti drėgmei. Namuose, kuriuose palaikoma 30-60 proc. drėgmė, pelėsis kaupiasi kur kas rečiau nei tuose, kur drėgmės lygis aukštesnis. Išmatuoti drėgmę galima įsigijus specialų matuoklį, o pastebėjus, kad rodmenys viršija rekomenduotiną normą, reikėtų naudoti drėgmės surinkimo aparatą.
  • Neleiskite kauptis vandeniui. Po kiekvieno skalbimo, indų plovimo ar pasinaudojimo dušu įsitikinkite, jog ant grindų, stalo ar kitų paviršių neliko vandens. Pastebėjus drėgną paviršių, reikėtų jį nuvalyti sausa šluoste. Pelėsis itin mėgsta kauptis vonios ar dušo pakraščiuose, nes žmonės tiesiog pamiršta šias vietas nusausinti.
  • Palaikykite tvarką. Nors gyvenamųjų patalpų tvarkymas savaime suprantamas dalykas, dažnai pamirštama išvalyti sandėliuką, rūsį ar atokias pakampes. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į vonios kambarį: bent kartą per 1-2 mėnesius atitraukti skalbimo mašiną ir išvalyti vietą, kurioje ji stovi.
  • Atlikite namų „auditą“. Rekomenduojama bent kartą per 3 mėnesius namuose apžiūrėti langų rėmus, kampus, tarpus tarp baldų ir sienų. Aptikus pelėsio užuomazgas, reikėtų nedelsiant jas pašalinti specialiomis priemonėmis, o probleminę vietą stebėti dažniau.

Jei pelėsis jau užsiveisė ant sienų, patariama nugrandyti pažeistą tinką ir iš naujo nutinkuoti. Tačiau, jeigu toje pačioje vietoje, net ir laikantis visų patarimų, pelėsis netrukus vėl grįžta, problema yra rimta ir ją spręsti reikėtų pasitarus su specialistais. Norint gyventi sveikatai nekenksmingoje aplinkoje, gali tekti atlikti remontą ir naudoti gaminius, neleidžiančius kauptis drėgmei. Tam tinka ir statybose naudojama akmens vata, kuri neįgeria vandens ir yra laidi garams.

UAB ROCKWOOL – akmens vata prekiaujanti įmonė, įkurta 1937 m. Danijoje. Šiuo metu ROCKWOOL grupė valdo 33 gamyklas įvairiose pasaulio šalyse. Iš viso grupės įmonėse dirba daugiau kaip 10 400 darbuotojų. Pirmoji atstovybė Baltijos šalims įsteigta 1995 m. Vilniuje.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus