visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Persivalgyti skatinančios žarnyno bakterijos – kaip jų išvengti?

Persivalgyti skatinančios žarnyno bakterijos – kaip jų išvengti? Persivalgyti skatinančios žarnyno bakterijos – kaip jų išvengti?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Be osteoporozės, metabolinis sindromas yra tipinė su amžiumi ateinanti neganda. Žmogui išsivysto polinkis priaugti svorio, nes sulėtėja pagrindiniai metaboliniai eikvojimo procesai. Kadangi svoris yra susijęs su tiek su sveikata, tiek su jaunatviškumu bei grožiu, dažniausiai visi siekia išvengti jo augimo.

Garsus mokslo žurnalas „Nature“, dar 2006 m. paskelbė tyrimo išvadas apie atrastas žarnyno bakterijas, kurios skatina persivalgyti. Esminė mintis ta, kad žmonės gali išvengti polinkio persivalgyti, valdydami savo žarnyno bakterijas. Žmogaus organizme gyvena apie 1 tūkst.trln. žarnyno bakterijų. Dalis jų yra gerosios, tokios kaip pieno rūgšties bakterijos ir bifidobakterijos, o kitos klasifikuojamos kaip žalingos, pavyzdžiui, Clostridium perfringens, įskaitant keletą jų porūšių, kilusių iš Clostridium diff rūšies. Puiki žarnyno bakterijų pusiausvyra suteikia nepamatuojamą naudą. Kita vertus, jei žarnyne pradeda dominuoti blogosios bakterijos, atsiranda proga kilti visokioms ligoms.

„Nature“ publikuotame tyrime žarnyno bakterijos skiriamos į dvi grupes: phylum Bacteroidetes ir phylum Firmicutes. Žarnyno bakterijas įmanoma klasifikuoti  į daug skirtingų grupių, lygiai kaip žmonės gali būti skirstomi pagal lytį, rasę, šeiminę priklausomybę ir individualumą. Toks visų žarnyno bakterijų suskaidymas tik į Bacteroidetes ir Firmicutes yra gana primityvokas, tačiau naudingas, nes suskirsto žarnyno bakterijas pagal jų gaminamus fermentus. Apie 90 proc. sambūvyje su mūsų kūnu gyvenančių bakterijų gali būti priskirtos arba Bacteroidetes, arba Firmicutes.

Tyrimas buvo atliktas su identiškais žmonių dvyniais ir monozigotinėmis pelėmis dvynėms. Priežastis, kodėl tyrimui pasitelkti tik du dvyniai, buvo siekis eliminuoti paveldimumo įtaką. Renkantis monozigotinius dvynius, tyrėjams buvo svarbu pasirinkti tokias poras, kurioje vienas iš dvynių būtų endomorfas, o kitas ektomorfas.

Ir žmonių, ir pelių dvynių tyrimai atskleidė, kad endomorfų grupėje yra mažiau Bacteroidetes grupės bakterijų. Kai tiriamieji žmonių dvyniai endomorfai turėjo vienus metus laikytis griežtos dietos, jų Bacteroidetes skaičius išaugo, o žarnyno bakterijų pusiausvyra pasidarė panaši į tą, kur paprastai būdinga ektomorfams.

Beje, nutukusių pelių žarnyno bakterijos generuoja daugiau energijos iš angliavandenių skaidymo. Vien dėl šios pelės pasisavina daugiau kalorijų iš savo maisto nei liesos, nors minta taip pat.

Šie abu atradimai parodė, kad nutukimo rizika atsiranda tuomet, kai turima labai daug Firmicutes bakterijų. Dauguma šios grupės bakterijų gamina fermentus, skirtus skaidyti polisacharidams, kurių žmogaus organizmo fermentai suskaidyti negali. Taip iš suskaidytų polisacharidų sukuriama kur kas daugiau energijos. Organizmas pasisavina šią perteklinę energiją ir tuomet sustiprėja polinkis priaugti svorio.

Pastebėta, kad net valgydami tą patį maistą, vieni žmonės labiau priauga svorio, o kiti išlieka liekni, kad ir kaip gausiai valgytų. Šiuos skirtumus lemia specifinės žarnyno bakterijos, veikiančios organizmo svorio augimą.

Ateityje galbūt taps įmanoma suvaldyti nutukimą, kontroliuojant tam tikrų žarnyno bakterijų išvešėjimą. Suvaldyta žarnyno bakterinė pusiausvyra, t.y. kuomet bet kokiam žmogui bus galima sukurti sveiko žmogaus žarnyno bakterijų pusiausvyros būklę, gali tapti veiksminga priemone kovojant su senėjimu ir nutukimu.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus