visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Priešgaisrinių sistemų svarba elevatoriuose, grūdų saugyklose ir siloso bokštuose

Priešgaisrinių sistemų svarba elevatoriuose, grūdų saugyklose ir siloso bokštuose Priešgaisrinių sistemų svarba elevatoriuose, grūdų saugyklose ir siloso bokštuose

AUTOMATIZAVIMO SPRENDIMAI, UAB

autsprendimai.lt

Elevatoriai, tai statinių kompleksai, skirti ilgalaikiam grūdų saugojimui ir apdirbimui. Į elevatoriaus kompleksą įeina priėmimo įrenginiai, darbinis bokštas ir silosai grūdų saugojimui. 

Elevatoriai – gerai mechanizuoti, dažniausiai statomi iš gelžbetonio, pastatai su įrengtomis automatizacijos sistemomis. Dėl savo funkcinės paskirties, saugojimo objektai turi visą eilę savybių, dėl kurių gali kilti avarinė situacija: sudėtingi saitai tarp funkcinių statinių, aparatūros ir t. t., nuolat besikaupiančios dulkės gamybinėse patalpose, smulkūs dispersijos produktai komunikacijose ir magistralėse, ir pan.

Pagrindinę grėsmę kelia dulkės, kurios atsiranda dėl grūdų trinties jų kilnojimo metu. Net esant nedidelei koncentracijai, dulkių sprogstamoji galia prilygsta dinamitui. Dulkių sprogimas uždaroje erdvėje sukuria spaudimą, 12 kartų viršijantį tą, kurį gali atlaikyti gelžbetonis. Plonas sluoksnis dulkių ant visų paviršių gali tapti ugnies išplitimo visose patalpose priežastimi. Tai pat, dėl elevatoriuje esančių dulkių susidaro nepalankios sanitarijos ir higienos sąlygos. Dulkės kenkia įrenginiams, nes susimaišiusios su alyva tampa tirštais tepalais, kurie stipriai trumpina mechaninių įrenginių tarnavimo laiką. Dirbtinė ventiliacija elevatoriuose nepadeda pašalinti šios problemos, todėl naudojamas įvairių priemonių kompleksas, kuris vadinasi aspiracija, o aspiraciniai įrenginiai, skirti dulkių šalinimui iš patalpų, sudaro svarbią elevatoriaus įrangos dalį.

Kodėl reikalingas priešgaisrinės sistemos diegimas grūdų saugyklose, elevatoriuose ir siloso bokštuose?

Grūdų saugyklos, elevatoriai ir silosai – tai padidintos gaisro rizikos objektai, kuriuose priešgaisrinės sistemos diegimas privalo būti atliktas kokybiškai. Teritorijoje būtinai turi būti gesintuvai, o blokuose ir angaruose privaloma įrengti dūmų signalizatorius, elektros instaliaciją ir rozetes reikia nuolat tikrinti, statiniai privalo turėti apsauginius trosus, o elevatorių darbuotojai turi laikytis priešgaisrinės saugos taisyklių.

Be to, degūs yra ir patys grūdai. Elevatoriuje saugomuose grūduose vyksta grūdo masės ir juose besiveisiančių mikroorganizmų gyvybinės veiklos procesai, kurie gali aktyvuotis nesilaikant tam tikrų sąlygų. Šie procesai susiję su temperatūros padidėjimu, dėl kurio gali kilti savaiminis užsidegimas. Kad to nenutiktų, reikia stebėti saugomų grūdų temperatūrą. Šiuo metu optimalus būdas to išvengti, – įrengti jautrią kritinės grūdų temperatūros nustatymo sistemą. Ši sistema leidžia aptikti židinius, kuriuose grūdų temperatūra pasiekė kritinį tašką, ir taip išvengti savaiminio užsidegimo.

Savaiminio užsidegimo židiniai atsiranda dėl nustatytų taisyklių ir technologinių procesų pažeidimo: nustatyto saugojimo laiko viršijimas, padidėjusi drėgmė, nekokybiškai atliktas silosų ir bunkerių valymas, skirtingų rūšių produktų saugojimas vienu metu ir t. t. Ilgą laiką saugant tokius produktus kyla savaiminis užsidegimas, kurio metu į laisvas silosų erdves patenka degūs produktai: vandenilis, metanas, didelės koncentracijos anglies monoksidas. Tuo metu užtenka tik žiežirbos, kad įvyktų sprogimas ir kiltų gaisras. Statistiniai duomenys rodo, kad dažniausios gaisrų priežastys būna neužgesintos nuorūkos ir degtukai, atvira liepsna, nusidėvėjusių detalių įkaitimas, elektros sistemų gedimai, įvairių procesų metu atsirandančios žiežirbos, organinių medžiagų oksidacijos procesai.

Priešgaisrinės sistemos diegimas ir projektavimas reikalauja, kad būtų numatytos tam tikros galimybės: liepsnos aptikimas techninėmis priemonėmis ir signalizacijos sistema elevatoriuose ir kitose techninėse patalpose, pranešimų apie gaisrą sistema ir evakuacijos kontrolė, gesinimo sistemų valdymas, technologinių įrenginių valdymas. Reikia turėti omenyje, kad dėl elevatorių savybių priešgaisrinės sistemos diegimas negali būti universalus. Priešgaisrinės sistemos projektas turi būti sukurtas kvalifikuotų specialistų, turinčių patirtį ir gerai išmanančių šios srities specifiką.

Įmonės UAB „Automatizavimo sprendimai“, įkurtos 2005 m. branduolį sudaro profesionalūs ir motyvuoti elektrotechnikos specialistai, turintys didelę patirtį žemės ūkio automatikos, technologinių procesų valdymo sistemų eksploatavimo, aptarnavimo, projektavimo ir diegimo srityse.

Žemės ūkio srityje „Automatizavimo sprendimai“ atlieka platų automatizavimo paslaugų spektrą:

  • Grūdų elevatorių, sandėlių elektrinės dalies instaliavimas, automatizavimas, remontas.
  • Apsaugos, priešgaisrinių ir vaizdo stebėjimo sistemų projektavimas ir diegimas žemės ūkio paskirties statiniuose.
  • Skysto mėšlo (srutų) talpyklų, pašarų ruošimo cechų elektrinės dalies instaliavimas, automatizavimas.
  • Daržovių sandėlių automatikos, mikroklimato palaikymo sistemų remontas, priežiūra.
  • Grūdų džiovyklų elektrinės dalies instaliavimas, automatizavimas, remontas.
  • Grūdų džiovyklų degiklių remontas, aptarnavimas.
  • Grūdų talpyklų temperatūros kontrolės sistemų diegimas.
  • „Antti“ džiovyklų garantinis ir pogarantinis aptarnavimas.
  • Geriamojo ir techninio vandens gręžinių, bokštų automatizavimas.
  • Elektros, automatikos skydų projektavimas, komplektavimas, surinkimas, montavimas bei priežiūra.
  • Elektrotechnikos įrangos įžeminimas ir žaibosauga.
  • Izoliacijos ir varžų matavimas.
  • Paleidimas ir derinimas.
  • Garantinis ir pogarantinis aptarnavimas.
  • Projektavimas.

Siekiant užtikrinti aukštą paslaugų kokybę, nuolatinį gerinimą aplinkos apsaugos, darbuotojų saugos ir sveikatos srityse, įmonėje įdiegta integruota kokybės, aplinkos, darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistema, atitinkanti ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, BS OHSAS 18001:2007 standartų reikalavimus.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus