visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Profesionali burnos higiena: kodėl ji reikalinga?

Profesionali burnos higiena: kodėl ji reikalinga? Profesionali burnos higiena: kodėl ji reikalinga?

Odontologijos klinika R.V.L., UAB

Burnos priežiūra – daug dėmesio ir kantrybės reikalaujantis nuolatinis darbas. Kad galėtumėte plačiai šypsotis ir džiaugtis sveikais dantimis, jis turi tapti kasdieniu įpročiu.

Visuomenė gan abejinga savo burnos ertmės priežiūrai. Daugelis nesuvokia kokias ligas netinkama burnos higiena arba jos nebūvimas gali sukelti. Netinkamai prižiūrima burnos ertmė kelia grėsmę ne tik dantų praradimu, bet taip pat ir įvairiomis viso organizmo ligomis. Ne vienam kyla klausimas, kodėl mūsų senolių, kurie neturėjo jokių dantų valymo priemonių, nevargino ėduonis? Gydytojų odontologų teigimu, anksčiau žmonės dantis valė valgydami rupų maistą, grauždami morkas. Dantų apnašos „suagresyvėjo“ tik atsiradus saldainiams, pyragaičiams bei kitokiems mūsų dienų „išradimams“.

Pasak odontologijos klinikos „R.V.L.“ specialistų, burnos higiena yra privaloma, kadangi mūsų burnos ertmėje gyvena milijardai organizmų, kurie gali sukelti įvairiausias ligas. Netinkamai prižiūrint burnos ertmę formuojasi apnašos, akmenys, kurie gali būti rimtų ligų priežastys. Ilgainiui pradedamas jausti dantų smegenų skausmas, intensyvus dantų kraujavimas ar jautrumas.

Nepakankama burnos higiena dažnai sukelia nemalonų burnos kvapą, kuris mažina pasitikėjimą savimi, kenkia bendravimui. Tyrimais nustatyta, kad burnoje nuolat kaupiantis bakterijoms šios patenka į virškinimo sistemą, iš jos – į kraujotaką ir pasiekia įvairius organus. Tai gali paskatinti širdies, plaučių, inkstų ir kitų organų ligų radimąsi. Todėl labai svarbu suprasti, kad dantų ir dantenų ligos nėra vien burnos ligos. Jeigu dantenose yra uždegimas, tai gali lemti ir kitų organizmo ligų pablogėjimą. Bloga dantenų sveikata siejama su paūmėjusiu  artritu, didesne aterosklerozės rizika. Taip pat, labai svarbu nėštumo metu išlaikyti gerą burnos higieną. Profesionalią burnos higieną, remiantis šiuo metu esamomis rekomendacijomis, galima atlikti viso nėštumo metu. Jeigu nėščiosioms kraujuoja dantenos, šią problemą būtina spręsti, nes dantenų kraujavimas rodo dantenų ligą, o nėščiosios, kurių dantenos yra nesveikos, rizikuoja kad jų gimdymas bus šiek tiek ankstyvesnis, o naujagimio svoris bus mažesnis. Palaikyti burnos higieną svarbu ir norint, kad ilgai tarnautų turimi dantų protezai – vainikėliai, implantai, išimamos plokštelės. O nešiojantiems breketus higiena padės apsaugoti dantų paviršius nuo karieso.

Dantis rekomenduojama valyti du kartus per dieną. Išsivalius dantis rekomenduojama pasinaudoti dantų siūlu ar tarpdanču šepetėliais  bei specialiu skalavimo skysčiu. Burnos higiena tai ne tik dantų valymas, bet taip pat ir maisto derinimas. Didžiausias priešas – saldumynai. Mėgstantiems saldžiai rekomenduojama mėgautis greitai suvalgomais saldumynais, o čiulpiamų saldainių, čiulpinukų rekomenduojama atsisakyti. Kiti didieji burnos higienos priešai – gazuotieji gėrimai, cigaretės, kava.  Pieno produktai vertinami kaip kalcio šaltiniai, kurie stiprina dantis.

 Profesionali burnos higiena: kodėl ji reikalinga?

Profesionalią burnos higieną pas burnos higienistą rekomenduojama atlikti du kartus į metus, tam tikrais atvejais ir dažniau. Vienoje iš didžiausių bei moderniausių Panevėžio odontologinių klinikų UAB „R.V.L“, turinčioje filialą ir Vilniuje, profesionali burnos higiena atliekama ultragarsiniu skaleriu arba rankiniais instrumentais. Profesionali burnos higiena gali būti atliekama ir naudojant nuskausminamuosius.

Profesionali burnos higiena: kodėl ji reikalinga?

Odontologai primena, kad į burnos higienistą kreiptis reikia būtinai, kai dantenos pabrinksta, ima kraujuoti, atsiranda blogas kvapas burnoje ar skauda dantis valgant. Laiku nesikreipus į gydytojus iškyla grėsmė susirgti periodontitu ar gingivitu.

Burnos higiena kasdienė burnos ertmės priežiūra. Jei nuo mažumės vaikai bus taisyklingai išmokyti prižiūrėti savo burnos ertmę, ateityje neteks susidurti su įvairiomis ligomis. Burnos higiena turi tapti ne pareiga, o įgūdžiu, įpročiu.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus