visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Skydliaukės mazgų gydymas: A. Šimkaus klinikos Therapia scientifica patarimai

Skydliaukės mazgų gydymas: A. Šimkaus klinikos Therapia scientifica patarimai Skydliaukės mazgų gydymas: A. Šimkaus klinikos Therapia scientifica patarimai

A. Šimkaus klinika „Therapia scientifica“, UAB

Pacientai rašo klausimus į žurnalus, internetą bei klausinėja gydytojų apie Lietuvoje A. Šimkaus klinikoje „Therapia scientifica“ naudojamą mazginio gūžio (skydliaukės mazgų) gydymą be operacijos – vaistais, juos švirkščiant tiesiai į mazgus.

Doc. A. Šimkus atsako į pacientų klausimus:

Jau daugiau kaip 16 metų Vakarų Europoje vėžys gydomas visiems mums gerai žinomu 95% etilo spiritu, vakaruose dažniausiai vadinamo etanoliu.

Įžymus Italijos onkologas-radiologas T. Livraghi iš Milano darydavo diagnostines ir gydomąsias įvairių organų vėžio punkcijas. Į vėžį ir jo metastazes jis švirkšdavo etilo spiritą, kuris naikindavo vėžinį audinį, sukeldamas jo destrukciją. Jam kilo mintis lygiai tokiu pat būdu naikinti ir paprastus, ne vėžinius skydliaukės mazgus, švirkščiant tiesiai į juos 95% etilo spiritą. Rezultatai buvo labai geri. 1990 m. jis su bendradarbiais paskelbė straipsnį šia tema. Naujasis skydliaukės mazgų gydymo metodas ėmė sparčiai plisti.

Švirkščiamas į audinius, etanolis sukelia ląstelių nekrozę (žūtį), suardydamas ląstelių sieneles, denaturuodamas baltymus ir sukeldamas kraujagyslių užakimą. Švirkščiamas į skydliaukės mazgus, jis juos suardo, sukelia mazgų infarktus, nekrozę, uždegimą ir surandėjimą. Beveik visiems ligoniams žymiai sumažėja ar pranyksta mazgai bei tirotoksikozė. Sumažėja ar net pranyksta mazgų sukeltas trachėjos poslinkis. Etanoliu gali būti gydomi neaktyvūs, vadinamieji šalti, jų tarpe ir dideli bei aktyvūs, vadinamieji karšti, autonominiai eutiroziniai ar toksiniai, jų tarpe ir dideli mazgai, cistos, cistiniai mazgai, jų tarpe ir dideli, spaudžiantys, pavienės ir daugybinės toksinės adenomos (gerybiniai augliai), jų tarpe ir didelės. Geresni rezultatai būna gydant mazgus, kurių tūris neviršyja 13-15 cm³.  Skydliaukės mazgai paprastai gydomi echoskopo kontrolėje, pakartotinėmis injekcijomis, dažniausiai po 1,5 ml etanolio 1 cm³ mazgo tūrio, atliekamomis 1-2 kartus per savaitę. Iš viso gydymui reikia dažniausiai 4-12 injekcijų.

Dabar šis efektyvus, saugus, gerai toleruojamas ir lengvai atliekamas ambulatorinėmis sąlygomis skydliaukės mazgų gydymo būdas naudojamas visoje eilėje Italijos miestų – Romos, Pizos, Padujos, Neapolio, Ankonos universitetų klinikose, Milano, Romos ir kitų miestų ligoninėse, o taip pat Vokietijoje, Danijoje, Turkijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Kroatijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Laikoma, kad šis būdas gali būti naudojamas vietoje gydymo vaistais arba radioaktyviuoju jodu,  bei vietoje chirurginio skydliaukės mazgų šalinimo, ypač jei ligoniai jų atsisako, arba operacija yra pavojinga dėl ligonio sveikatos būklės, sergantiems keliomis ligomis  ar vyresnio amžiaus  ligoniams, arba jei ligoniai nenori operacijos dėl būsimo pooperacinio rando kakle.

Esant dideliems toksiniams mazgams, galima pasirinkti gydymą radiojodu arba chirurginį gydymą.

Pašaliniai reiškiniai nuo gydymo etanoliu yra nežymūs ir greitai praeinantys, dažniausiai pasireiškia nedideliu ar vidutiniu skausmu injekcijos vietoje bei irradijuojančiu skausmu, kartais – kraujo išsiliejimu injekcijos vietoje. Retais atvejais po injekcijos būna karščiavimas, laikinas tirotoksikozės paūmėjimas, praeinantis balso sutrikimas. Rimtesnių komplikacijų nebūna arba jos, pavyzdžiui, hipotirozė, yra labai retos. Tiesa, yra aprašyti ir 2 atvejai vidinės jungo venos trombozės, kuri rezorbavosi savaime. Procedūra atliekama greitai, nuskausminimas nereikalingas, po procedūros nebūtina gulėti ir nereikia ligonio stebėti. Mazgai neatsinaujina arba tai pasitaiko tik retai. Gydymas etanoliu neapsunkina chirurginės operacijos, jei kartais ją vėliau tenka daryti.

Dėl skydliaukės mazgų kilmės jau daug metų vyko aštrios diskusijos. Kruopštūs klinikiniai stebėjimai man sukėlė įtarimą, kad mazgai skydliaukėje yra vietinio uždegiminio proceso rezultatas ir dažniausiai atsiranda sergant lėtiniu skydliaukės uždegimu, vadinamuoju autoimuniniu Hašimoto tiroiditu. Todėl 1987-1988 m. pradėjau juos gydyti galingais priešuždegiminiais vaistais – geriamaisiais gliukokortikoidais, t.y. prednizolono tipo vaistais. Hipotezė pasitvirtino. Paaiškėjo, kad jie neabejotinai mažina skydliaukės mazgus. Tačiau vaistams sunku prasiskverbti į dėl uždegimo sukietėjusį, ar net sukalkėjusį skydliaukės mazgų audinį. Tenka panaudoti didokas gliukokortikoidų dozes ir jas skirti ilgesnį laiką. O šie vaistai dėl bendro poveikio į organizmą gali sukelti nemažai šalutinių reiškinių. Todėl daug geriau švirkšti mažesnes vaistų dozes tiesiai į mazgus. Taip žymia dalimi išvengiama bendro poveikio ir gaunamas stiprus vietinis gydomasis poveikis, nuo kurio mazgai akivaizdžiai ir gana greitai mažėja. Todėl 1989 m. skydliaukės mazgai pradėti gydyti šių vaistų injekcijomis tiesiai į juos, kitaip sakant, gydomosiomis punkcijomis, ką japonų autoriai buvo paskelbę dar 1975 m. Gautas teigiamas, nors ne visada pakankamas efektas. Todėl teko palaipsniui metodą tobulinti, siekiant geresnių rezultatų.

Tolesni klinikiniai stebėjimai parodė, kad minėtas lėtinis skydliaukės uždegimas yra infekcinės-alerginės kilmės ir yra susijęs su bakterinėmis infekcijomis, lėtine angina bei reumatu.

1995 m. pastebėta, kad skydliaukės mazgai vystosi būtent dėl mikrobų sukelto infekcinio proceso. Todėl gydytojai nutarė, kad juos reikia gydyti antimikrobiniais vaistais ir kad tam geriausiai tiktų gydymas tiesioginėmis spirito injekcijomis. Tuomet pavyko aptikti literatūroje duomenis, kad tą daro italai jau nuo 1990 m. tiktai kitu tikslu – ne bakterijų, o pačių mazgų naikinimui. Čia yra tam tikras skirtumas. Vietiniam bakterijų sunaikinimui pakanka mažų dozių, o skydliaukės mazgų audinio – jau reikia didelių. Aišku, kad gana didelės spirito dozės, kurias vartoja mūsų vakarų kolegos, naikina ir mazgus, ir bakterijas. O skydliaukės audinį naikinti reikia tik būtinu atveju, nes ji labai reikalinga organizmui. Pradžioje visada mazgus gydome, ir tik kuomet kiti vaistai nepadeda, juos naikiname spiritu. Taip išvengiame bereikalingo jų surandėjimo ir skydliaukės nepakankamumo. Atlikome kelis tūkstančius gydomųjų skydliaukės mazgų punkcijų. Niekam nepažeidėme prieskydinių liaukų ir kitų kaklo organų bei nervų, niekam nepranyko balsas, neišsivystė skydliaukės nepakankamumas. O šie reiškiniai gali pasitaikyti chirurginių skydliaukės operacijų metu. Dabar kasmet atliekame po kelis šimtus vaistų injekcijų į skydliaukės mazgus. Taip gydytis pas mus vyksta ligoniai iš Vilniaus, Panevėžio, Klaipėdos, Alytaus, Lazdijų, Rokiškio ir kitų miestų bei rajonų, taip pat iš užsienio šalių – Airijos, Švedijos, JAV, Anglijos ir kitų. Darbas reikalauja didelio tikslumo, bet metodas patikimas ir didele dauguma atvejų pakeičia chirurgines skydliaukės operacijas. Skydliaukė yra labai svarbus organas žmogaus sveikatai ir gyvybei. Todėl ją reikia ne šalinti, bet gydyti. Gydymą reikia pradėti anksti, tik atsiradus mazgams, kol jie nesukietėjo ir nesukalkėjo. Tuomet jie gerai pasiduoda gydymui ir greitai išnyksta. Kietus ir sukalkėjusius mazgus išgydyti sunkiau, gydymas trunka ilgiau ir gali likti mazgų likučių. Jei skydliaukės mazgai negydomi, juos sudarančios skydliaukės ląstelės – tirocitai kinta, dauginasi, iš mazgo gali susiformuoti ir gerybinis, o ilgainiui, retais atvejais net piktybinis skydliaukės auglys. Mazgų gydymas geriamais vaistais, pavyzdžiui, skydliaukės hormonu l-tiroksinu, pasirodė visai neefektyvus. Be to, ilgalaikis gydymas l-tiroksinu susilpnina skydliaukės veiklą, išsivysto jos nepakankamumas.

Paskutiniu metu mums pavyko pritaikyti skydliaukės mazgų gydymui injekcijomis į juos dar efektyvesnį ir saugesnį antibakterinį vaistą negu spiritas. Jis visiškai nežaloja skydliaukės, jos nervų, kraujagyslių bei prieskydinių liaukų. Vaistas naikina tiktai mazgus sukėlusias bakterijas, o mazgai pranyksta savaime. Naujasis gydymo būdas ne tik išsaugo žmogaus sveikatą, bet ir yra daug pigesnis už skydliaukės operacijas, duoda didelį ekonominį efektą žmonėms ir valstybei. Šį gydymo būdą 2008 m. pristatėme Lietuvos verslo planų konkursui, kuriame dalyvavo 84 įvairių verslo sričių verslininkai bei jų komandos iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Panevėžio ir kitų Lietuvos miestų. Verslo planus vertino balais 70 įvairių sričių ekspertų ir vyriausybinė komisija. Daugiausiai balų ekspertų komisija skyrė mūsų klinikai. Šiuo metu mūsų įmonei yra pasiūlyta Europos Sąjungos parama skydliaukės mazgų gydymo tikslams.

A. Šimkaus klinikoje „Therapia scientifica“ pacientus konsultuoja dėmesingi ir paslaugūs gydytojai: šeimos gydytojas, vidaus ligų gydytojas, endokrinologas, vaikų ligų gydytoja, akušerė-ginekologė. Centre taikomi naujausi gydymo būdai ir įgyvendinama žinomų Lietuvos ir užsienio gydytojų patirtis.

Prisiregistravusiems gyventojams šeimos gydytojo ir klinikos konsultantų paslaugos teikiamos nemokamai.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus