VisaInfo.lt - visa informacija vienoje vietoje!
Riešutai, džiovinti vaisiai ir uogos: kodėl verta jų įtraukti į mitybos racioną?
Kodėl verta į mitybą įtraukti daugiau riešutų ir džiovintų vaisių bei uogų?

Remiantis pasaulinių sveikatos organizacijų rekomendacijomis, kiekvieną dieną rekomenduojama suvartoti nors 400 g daržovių ir vaisių. Šias rekomendacijas girdime ne vienerius metus. Atrodo nieko naujo nepasakoma, bet ar mums tai pavyksta?

Po pirmojo karantino atliktos apklausos tyrimo duomenys parodė, kad dažnas Lietuvos gyventojas nesuvartoja pakankamo daržovių bei vaisių kiekio dienos bėgyje. Nors tikriausiai tai ir nėra jokia naujiena stebint bendras pasaulio šalių maisto vartojimo tendencijas.

Vis stipriau pasireiškia laiko stokos bei skubėjimo pasekmės: renkamės pramoniniu būdų paruoštus, kartais ne itin sveikus maisto gaminius, patiekalus neįvertindami kokią naudą ar žalą jie suteiks mūsų organizmui. Žinoma, galime griebtis daržovių ekstraktų mišinių, papildų ar vitaminų kompleksų – vis dėl to natūralaus produkto jie niekada mums neatstos. Tačiau, įtraukdami į savo mitybos racioną  riešutus, džiovintus vaisius ir uogas tikrai prisidėsime prie geresnės sveikatos.

Riešutai – sveikas ir maistingas užkandis. Tai puikus sveikųjų riebalų, baltymų ir skaidulų šaltinis. Jie taip pat turi daug mineralų, tokių kaip magnis, cinkas, selenas, ir vitaminų, pvz., vitamino E bei B grupės vitaminų.

  • Sveikieji riebalai. Riešutuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gerina širdies sveikatą, mažina „blogojo“ cholesterolio (MTL) lygį.
  • Baltymai. Jie puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, padedantis išlaikyti raumenų masę ir jaustis sotus.
  • Mikroelementai. Magnis, cinkas, kalcis, selenas ir vitaminai, tokie kaip E ir B grupės, stiprina kaulus, nervų sistemą ir imunitetą.
  • Skaidulos. Gerina virškinimą ir palaiko sveiką cukraus kiekį kraujyje.
  • Antioksidantai. Padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir apsaugo ląsteles nuo senėjimo.

Naturalūs džiovinti vaisiai  – užkandis tarp valgių, puikiai patenkinantis saldumo poreikį, kai norisi kažko saldaus. Koncentruotas energijos ir natūralių cukrų šaltinis, kartu su skaidulomis, kaliu, geležimi ir antioksidantais. Jie gali padedėti palaikyti energiją visą dieną.

  • Koncentruota energija. Juose gausu natūralių cukrų, todėl tai puikus greitos energijos šaltinis.
  • Vitaminai ir mineralai. Džiovinti vaisiai, pvz., abrikosai, slyvos ar razinos, turi daug kalio, geležies, kalcio ir vitaminų (ypač A ir C).
  • Skaidulos. Palaiko žarnyno sveikatą, padeda reguliuoti tuštinimąsi.
  • Natūrali alternatyva saldumynams. Jie yra sveikesnė alternatyva perdirbtiems saldumynams.

Džiovintos, taip pat kaip ir šviežios uogos yra turtingos vitaminu C, skaidulomis ir flavonoidais, kurie stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegimus

  • Antioksidantų gausa. Uogos, kaip mėlynės, avietės ar spanguolės, turi daug antocianinų ir flavonoidų, kurie mažina uždegimą ir stiprina imunitetą.
  • Vitaminai. Ypač gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir skatina kolageno gamybą.
  • Mažai kalorijų, daug maistinių medžiagų. Jos puikiai tinka tiems, kurie siekia išlaikyti sveiką svorį.
  • Gerai širdžiai. Kai kurios uogos, kaip avietės ir gervuogės, padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir mažina širdies ligų riziką.

Be to, tai 

  • Greitas ir sveikas užkandis. Riešutai ir džiovinti vaisiai puikiai tinka kaip užkandis tarp valgių.
  • Platus panaudojimas. Galima naudoti pusryčių košėse, jogurtuose, salotose ar net desertuose.
  • Ilgas galiojimo laikas. Džiovinti vaisiai ir riešutai ilgai nesugenda, todėl juos lengva turėti po ranka.
  • Gerina virškinimą. Riešutai ir džiovinti vaisiai yra turtingi skaidulomis, kurios skatina sveiką virškinimą, mažina vidurių užkietėjimą ir gerina žarnyno mikroflorą. Uogų antioksidantai ir fitonutrientai taip pat prisideda prie sveikos žarnyno veiklos.
  • Širdies ir kraujagyslių veiklos gerinimas. Riešutų sveikieji riebalai (ypač omega-3 ir mononesotieji riebalai) mažina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį ir didina „gerąjį“ cholesterolį (HDL). Džiovinti vaisiai turi kalio, kuris reguliuoja kraujo spaudimą, o uogose esantys flavonoidai padeda apsaugoti kraujagysles.
  • Stiprina imuninę sistemą. Uogose esančios bioaktyvios medžiagos (pvz., antocianinai, resveratrolis) saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Riešutai, pavyzdžiui, Braziliniai, turi daug seleno, kuris svarbus imuninei funkcijai.
  • Gerina smegenų veiklą. Riešutuose esantis vitaminas E, omega-3 ir B grupės vitaminai gerina atmintį ir smegenų veiklą. Uogos, pavyzdžiui, mėlynės, stimuliuoja pažinimo funkcijas ir mažina riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis.
  • Saldus, bet sveikas užkandis. Džiovinti vaisiai suteikia natūralų saldumą be pridėtinio cukraus, o kartu su riešutais tampa puikiu baltymų ir energijos deriniu. Tai idealus pasirinkimas tiems, kurie siekia sumažinti saldumynų vartojimą.

riesutai dziovinti vaisiai ir darzoves2

Žinoma, kad ir kokį sveiką produktą vartojate, visada yra svarbus saikas ir subalansuotas vartojimas. Dėl didelio kalorijų kiekio (ypač riešutuose ir džiovintuose vaisiuose), svarbu jų nepadauginti – 30–50 g riešutų ir 30 g džiovintų vaisių per dieną yra tinkama norma.

Riešutai, džiovinti vaisiai ir uogos suteikia daug vertingų maistinių medžiagų, energijos ir naudos sveikatai. Jie yra skanus ir sveikas užkandis, kuris gali pagerinti širdies, smegenų, imuninės sistemos veiklą bei virškinimą.

Rinkdamiesi juos, stenkitės pirkti nesaldintus ir natūralius produktus, be pridėtinio cukraus, konservantų. ar druskos. Šviežios ir kokybiškos produkcijos palankiomis kainomis galima įsigyti uabcesma.lt/ , kur visada laukia platus asortimentas ir patraukli kaina!

 


Pasidalink:
Žymėtas pagal
  • Įmonės puslapio ID: 2154

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau

ADMONITA projektai