visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Sprendimai, užtikrinantys pastatų energinį naudingumą

Sprendimai, užtikrinantys pastatų energinį naudingumą Sprendimai, užtikrinantys pastatų energinį naudingumą

FINNFOAM, UAB

Energinis naudingumas šiuo metu yra vienas svarbiausių, jei ne pats svarbiausias kokybinis kriterijus, nusakantis pastato vertę. Aukštesni energinio naudingumo parametrai pasiekiami naudojant geresnių techninių charakteristikų medžiagas ir įdiegiant inovatyvius projektinius bei technologinius sprendimus.

Sprendimai, užtikrinantys  pastatų energinį naudingumą

ir aukštesnės energinio naudingumo klasės pastatams ypač svarbūs šilumos izoliavimo, šalčio tiltų pašalinimo ir sandarumo užtikrinimo aspektai, o šiems labai didelę įtaką daro termoizoliacinės medžiagos pasirinkimas ir jos montavimo kokybė.

PLONESNĖ, BET ITIN ŠILTA KONSTRUKCIJA

Norint pasiekti aukščiausius šiluminius parametrus, neretai tenka kloti labai storą šiluminės izoliacijos sluoksnį. To galima išvengti, pasirinkus naujausias itin veiksmingas izoliacines medžiagas. Vienos tokių – „Finnfoam“ gaminamos FF-PIR izoliacinės plokštės: standžių poliizocianurato (poliuretano) putų (PIR) šerdis, iš abiejų pusių padengta daugiasluoksne aliuminio folija. Ypač mažas šių plokščių šiluminis laidumas (λD = 0,023 W/(mK)) leidžia konstrukcijų storį sumažinti iki 2 kartų. Taip patalpose ne tik sutaupoma vietos, naudingojo ploto, bet ir sumažinamas konstrukcijos svoris. Aliuminio folijos sluoksnis veikia kaip garų užkardas, užtikrinantis konstrukcijos sandarumą.

KIEKVIENAM STATINIUI – ATSKIRAS PASIŪLYMAS

Sprendimai, užtikrinantys  pastatų energinį naudingumą

Labai dažnai šiltinant pastato konstrukcijas neįvertinama aplinka, kurioje termoizoliacinė medžiaga turės funkcionuoti ilgą laikotarpį, ir galimi neigiami veiksniai. Energinis naudingumas šiuo metu yra vienas svarbiausių, jei ne pats svarbiausias kokybinis kriterijus, nusakantis pastato vertę. Aukštesni energinio naudingumo parametrai pasiekiami naudojant geresnių techninių charakteristikų medžiagas ir įdiegiant inovatyvius projektinius bei technologinius sprendimus. Dėl drėgmės, šalčio, garų ir kitų atmosferos veiksnių šiltinamoji medžiaga netenka savo šiluminių savybių (sudrėkusi medžiaga gerai praleidžia šilumą), todėl projekte numatyta konstrukcijų šiluminė varža, laikui bėgant, stipriai sumažėja. Kad taip nenutiktų, pasirinktas produktas turi būti kuo geriau pritaikytas prie šiltinamos konstrukcijos – nėra blogų medžiagų, yra tik netinkamai parinktos.

„Finnfoam“ gamina trijų tipų izoliacines medžiagas: ekstruzinį polistireną, polistireninį putplastį (FF-EPS) ir poliuretaną (FF-PIR). Įvertinę aplinkos poveikį konstrukcijai, esamus ar numanomus rizikos veiksnius, ekonomines ir technines sąlygas, įmonės specialistai gali pasiūlyti konkrečiai konstrukcijai geriausiai tinkantį variantą.

NESUDĖTINGAS MONTAVIMAS, GERAS SANDARUMAS

Siekiant aukšto energinio efektyvumo, šiltinamojo sluoksnio (kaip ir kitų konstrukcinių medžiagų ir sistemų atveju) montavimo darbų kokybė neretai prilygsta medžiagų techninių charakteristikų svarbai. Mat kuo paprastesnė, mažiau sudedamųjų dalių turinti konstrukcija, tuo mažesnė klaidų tikimybė ją montuojant.

Vadovaujantis šiuo principu ir pastato šilumos izoliacijai pasirinkus „Finnfoam“ medžiagas, užtikrinamas konstrukcijos sandarumas, atitvarų atsparumas drėgmei. Nebereikia papildomos vėjo ar garų izoliacijos – jokių specialių plėvelių ar drenažinių membranų, reikalingų siekiant apsaugoti termoizoliacines medžiagas.

PATOGI BIBLIOTEKA PROJEKTUOTOJAMS

Sprendimai, užtikrinantys  pastatų energinį naudingumą

Didelė dalis galutinės projekto sėkmės priklauso nuo to, kaip tinkamai jis parengtas. Populiariausia Lietuvoje pastatų projektavimo programa išlieka CAD. Vis labiau plinta beveik nepaliekantis landų techninėms klaidoms BIM modeliavimas. CAD brėžiniai yra ir dar tikrai išliks populiarūs, nes juose lengva pateikti principines schemas, o BIM programos padeda sumodeliuoti galutinį projektą.

Sprendimai, užtikrinantys  pastatų energinį naudingumą

„Finnfoam“ siūlo CAD biblioteką, apimančią visus įmonės gaminius ir technologinius sprendimus. Ji nuolat atnaujinama – ne tik atsiradus naujiems produktams, bet ir pasikeitus pastatų izoliacijos reikalavimams. Pagrindinė „Finnfoam“ įmonė Suomijoje, kurdama šią CAD biblioteką, bendradarbiauja su Tamperės technologijos universitetu, o Lietuvos rinkai pritaikyti „Finnfoam“ gaminius padeda Kauno technologijos universiteto mokslininkai. Dauguma mūsų šaliai siūlomų naujovių jau būna išbandytos Suomijos klimato sąlygomis.

TECHNINIS PALAIKYMAS IR KONSULTACIJOS

Mūsų šalyje pastatų statybos išlaidos vis dar atskiriamos nuo pastatų eksploatavimo ir remonto išlaidų, todėl pagrindiniu tikslu vis tiek išlieka siekiamybė pastatyti kuo pigiau, o statybinės medžiagos ir paslaugos perkamos dažniausiai kur kas labiau atsižvelgiant į produkto kainą nei į jo technines savybes.

Reikia tikėtis, ši situacija keisis, mat pernelyg taupus galiausiai sumoka dvigubai. Tik tuomet, kai išmoksime pastatą vertinti skaičiuodami išlaidas per visą jo gyvavimo ciklą (angl. life cycle), savaime atsiras kokybiškų medžiagų ir ilgalaikių sprendimų poreikis. O kol kas kokybiškų produktų gamintojai konkuruoja siūlydami papildomos vertės pridedančias paslaugas. „Finnfoam“ daugiausia dėmesio skiria tinkamam termoizoliacinių medžiagų parinkimui ir montavimui: rengia metodinę medžiagą, specializuotus seminarus ir mokymus statybos įmonėms ir projektuotojams, konsultuoja ir teikia visą reikiamą techninį palaikymą.

Spausdintas žurnale „STATYK! PRO“, 2016 ruduo (5)

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus