visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Šunų ir kačių dantų gydymas, bei profilaktika JAKOVO VETERINARIJOS CENTRE

Šunų ir kačių dantų gydymas, bei profilaktika JAKOVO VETERINARIJOS CENTRE Šunų ir kačių dantų gydymas, bei profilaktika JAKOVO VETERINARIJOS CENTRE

JAKOVO VETERINARIJOS CENTRAS, UAB

Veterinarinės odontologijos taikymo sritys – tai gyvūnų burnos ertmės ir dantų susirgimai. Veterinarinė odontologija yra viena iš jauniausių veterinarijos medicinos sričių. Pirmieji veterinarinę odontologiją (veterinary dentistry) tyrinėti ir intensyviai vystyti pradėjo JAV veterinarai, o dabar veterinarinės odontologijos paslaugos prieinamos ir Lietuvoje. „Jakovo veterinarijos centras“ teikia platų, aukštos kokybės veterinarinės odontologijos paslaugų spektrą.

Dažniausiai Jakovo veterinarijos klinikoje taikomos odontologinės procedūros gyvūnams:

Gyvūnų dantų apnašų ir akmenų valymas, burnos higiena;

Pieninių ir nuolatinių dantų traukimas;

Gyvūnų danties kanalų gydymas (endodontija) ir plombavimas;

Šunų ir kačių dantų plombavimas;

Šunų ir kačių dantų ir žandikaulio rentgeno tyrimai;

Šunų ir kačių durnos ertmės chirurgija;

Gyvūnų žandikaulių lūžių chirurginis gydymas;

Patologinio sukandimo korekcija (ortodontija);

Dantenų ir gomurio susirgimų bei patologijų gydymas.


Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika

Lūžusio apatinio žandikaulio išorinė fiksacija akrilu. (Jakovo Šengauto nuotrauka)

Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika

Dantų pozicionavimo korekcija su briketais ir akrilo sistema. (Jakovo Šengauto nuotraukos)

Šunų ir kačių profilaktinė dantų priežiūra namuose

Pasak „Jakovo veterinarijos centro“ gydytojos Ernestos Vercinskaitės, gyvūnų šeimininkai atlikdami savo augintinių burnos ertmės higieną, turi didžiulę įtaką šuns ar katės sveikatos būklei ir komfortui. Yra keletas burnos higienos priežiūros variantų iš kurių augintinių šeimininkai gali rinktis. Visi metodai yra skirti kontroliuoti arba užkirsti kelią periodonto ligoms stengiantis kaip įmanoma labiau sumažinti apnašų (bakterinės plėvelės) kaupimąsį ir jų mineralizaciją, t.y. akmenų formavimąsį.

Dantų valymas šepetėliu ir dantų pasta yra vienas iš veiksmingiausių būdų palaikyti burnos ertmės sveikatą. Bakterinė plėvelė žinoma kaip apnašos yra periodonto ligų pagrindinė priežastis. Ši plėvelė yra lengvai suardoma paprastu mechaniniu poveikiu, t.y. šepetėlio šereliais. Tokiu būdu valyti dantis rekomenduojama dažnai, idealiu atveju – kasdien. Beveik visi šunys mokinami nuo mažų dienų pripranta prie šios procedūros. Raktas į sėkmę yra kantrybė ir palaipsnis priėjimas, iš pradžių liečiant tik išorines dantų puses pakėlus viršutinę lūpą. Jei šuo labai jautriai reaguoja į prisilietimą prie burnos, tai gali signalizuoti apie rimtas problemas, dėl kurių rekomenduojama kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Saugių augintiniams priemonių įvairovė yra laisvai prieinama rinkoje. Jei naudojate dantų pastą savo šuniui ar katei, ji turi būti specialiai skirta gyvūnams. Dantų pastos būna įvairių skonių priimtinų šunims, pavyzdžiui, vištienos ar jūros gėrybių. Venkite dantų pastų skirtų žmonėms, kadangi jų sudėtyje dažnai būna abrazyvinių dalelių ir stipriai putojančių detergentų, kurių negalima praryti ar įkvėpti gyvūnams.

Dantų šepetėliai skirti šunims yra švelnūs ir išlenkti kampu, kad būtų patogu išvalyti vidinę dantų pusę. Kai kurie šunys labiau teikia pirmenybę šepetėliams užmaunamiems ant pirštų.

Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika



Chlorheksidino skalavimo skystis ar gelis yra efektyviausias antiseptikas kovoje su apnašomis. Nors chlorheksidinas yra saugus augintiniams ir retai sukelia pašalinį poveikį, tačiau jis turi kartų skonį, kuris gali nepatikti gyvūnui, ypač jei priemonėje kartu su chlorheksidinu nėra skonį gerinančių medžiagų. Skalavimas yra atliekamas įšvirkščiant nedidelį kiekį putų ar skysčio už skruosto iš abiejų burnos pusių. Gelis yra išspaudžiamas ant dantų, o liežuvio ir lūpų judesių pagalba priemonė paskirstoma visoje burnos ertmėje. Taip pat rinkoje yra specialių skysčių pilamų į gyvūnų lakamą vandenį.

Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika



Pašarai skirti dantų priežiūrai ir kramtukai. Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad kai kurios odontologinės dietos turi teigiamą poveikį gerinant dantų sveikatą. Šių pašarų granulės yra specifinės formos ir į jų sudėtį įeina polifosfato ingredientas, kuris stabdo akmenų formavimasį. Kramtukai taip pat gali būti veiksmingi jei naudojami kasdien, kadangi jie mechaniškai nuvalo bakterinę plėvelę.

Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika



Šunys yra plėšrūnai, gamtoje jie graužia kaulus, kas užkerta kelią dantų apnašų formavimuisi, tačiau veterinarijos gydytojai – odontologai nerekomenduoja to praktikuoti su savo augintiniais, kadangi džiovinti natūralūs kaulai ar nailono produktai yra per kieti ir jų graužimas neimituoja mėsos plėšymo nuo kaulo karkaso. Dažniausiai tai asocijuojasi su lūžusiais dantimis ar pažeistomis dantenomis, bei rimtais virškinimo sistemos sutrikimais.

Ženklai, rodantys, jog Jūsų gyvūnui laikas apsilankyti pas veterinarijos gydytoją:

Sklindantis nemalonus kvapas iš augintinio burnos ertmės;

Jūsų augintinis vengia prisilietimų prie burnos;

Seilėtekis ir pašaro iškritimas iš nasrų;

Kraujavimas iš burnos;

Sumažėjęs apetitas ar gyvūno kūno svoris (šie simptomai gali reikšti ir kitų organų sistemų ligas, šiuo atveju reikalinga atidi veterinaro apžiūra).

Gyvūno burnos ertmės ir dantų profilaktinė apžiūra

„Jakovo veterinarijos centro“ Veterinarijos gydytoja Ernesta Vercinskaitė pasakoja, ko tikėtis šeimininkui atvedus savo augintinį pas veterinarijos gydytoją – odontologą. Profilaktinė odontologinė gyvūno apžiūra „Jakovo veterinarijos centre“ pradedama nuo išsamios gyvūno augintojo apklausos, kurios metu paprastai klausiama koks gyvūno amžius, kuo gyvūnas šeriamas, ar jam pasireiškia simptomai susiję su burnos ertmės ligomis ir t.t. Veterinarijos gydytojas atidžiai apžiūri ir apčiuopos būdu įvertina esamą situaciją. Jei reikalinga, panaudojama anestezija, tai reiškia, jog prieš ateinant į sutartą vizitą, Jūsų augintinis turi būti bent 8 valandas nemaitintas. Nenustebkite, jei veterinarijos gydytojas pasiūlys pasidaryti gyvūno kraujo tyrimus, kadangi esama sisteminių ligų įtakojančių periodonto ligas, pvz., kačių eozinofilinis sindromas.

Kiekvienas dantis apžiūrimas atskirai kartu su savo atraminėmis struktūromis. Periodonto zondas yra naudojamas dantenų vagelių aplink dantį gylio išmatavimui. Vagelių gylis mažesnis nei 3 mm šunims ir mažesnis nei 1 mm katėms yra normalu. Kai šie gylio išmatavimai viršijami, atsiranda vadinamos dantenų „kišenės“. „Pseudokišenės“ susiformuoja dėl dantenų hiperplazijos, dažnai būdingos bokserių veislės šunims.

Šunų ir kačių dantų gydymas ir profilaktika


Apžiūrimi ir nustatomi bet kokie emalio defektai, kurių būvimas gali signalizuoti pvz., apie Jūsų augintinio metabolinės sistemos sutrikimus arba psichologines problemas (emalio abrazija nuo nuolatinio voljero metalinės vielos graužimo).

Nustatomas gingivito (dantenų uždegimo) laipsnis nuo 0 iki 3:

0 – sveikos dantenos;

1 – šiek tiek uždegimiškos dantenos, būdingas nežymus paraudimas ir patinimas riboje su dantimi;

2 – vidutinio laipsnio gingivitas, kuriam būdingas pakraujavimas po dantenų būklės vertinimo su zondu;

3 – sunkaus laipsnio gingivitas, kuriam būdingas spontaniškas kraujavimas ar lengvai prisilietus.

„Jakovo veterinarijos centro“ gydytojai kruopščiai apžiūrėję augintinio burnos ertmę, pagal poreikį, teikia dantų apnašų valymo ultragarsiniu skaleriu, konkrementų valymo po dantenomis specialia kiurete, dantų paviršiaus poliravimo, burnos ertmės skalavimo antibakteriniu skysčiu paslaugas ir priklausomai nuo esamos situacijos paskiria gydymą namuose. Esant būtinybei, pacientui gali būti atliekamas rentgenologinis tyrimas, su klinikoje esančiu pažangiu dantų rentgenu.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus