visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

RENVERSA, UAB užuolaidų salonas CELESTINA

www.celestinatekstil.lt

Neretai įsikėlę į naują būstą svarstome: ar reikalingos užuolaidos? O jei per langą regime svyrančią medžio šaką ar gražią pievą – uždengti langų užuolaidomis visai nesinori... Daugiau apie užuolaidų, kaip interjero elemento, grožį, stilių ir funkcionalumą.

Kodėl svarbu dekoruoti langą?

Naujoms madoms ir technologijoms skverbiantis į mūsų gyvenimą, užuolaidos vis dar išlieka svarbia interjero detale, suteikiančia namams išskirtinio jaukumo ir šilumos. Dailios užuolaidos suteikia interjerui vientisumo ir užbaigtumo, visiškai pakeičia kambarį, išryškina langą taip, kad akys pirmiausia krypsta jo pusėn. Kabindami užuolaidas galime daugiau pažaisti su audinio forma ir spalvomis, sukurti išties patrauklių interjero dekoracijų. Langų apdarą priimta skirstyti į dvi grupes: dekoratyvioji, kurios paskirtis – papuošti namus, pabrėžiant pasirinktą interjero stilių, ir funkcionalioji – užtikrinti patogumą, apsisaugoti nuo smalsių žvilgsnių iš gatvės.

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Kokius užuolaidų stilius galima išskirti?

Dabar užuolaidų pasirinkimas tikrai gausus, todėl prieš įsigyjant rekomenduojame pasidomėti įvairiais jų stiliais. Nors užuolaidų įrengimas kainuoja mažiau, nei viso kambario remontas, tačiau tai taip pat nemaža ir ilgalaikė investicija. Taigi, užuolaidas reikėtų rinktis labai atsakingai. Vertėtų iš pradžių atsirinkti keletą patinkančių stilių, o jau tada – rinktis vieną iš jų. Greta ilgokai dominavusio moderniojo stiliaus vėl ryškėja klasikinio užuolaidų įrengimo tendencijos. Klasika – tai stilius, kuris visuomet madingas! Šiam stiliui būdingos subtilios klasikinių audinių ir spalvų kompozicijos - šis stilius nepripažįsta „rėkiančių“ spalvų ir detalių.

Pastaruoju metu populiarėja portjeros su pamušalu - taip pasiūtos jos atrodo solidesnės ir gražiau krenta, be to, šis pamušalas apsaugo audinį. Užuolaidos ne taip greitai sudils ar išbluks nuo saulės. Jei būsto šeimininkai mėgsta minimalistinį stilių, jiems galbūt smagiau ant langų matyti tik ritinines užuolaidas. Vieni žmonės labiau mėgsta pridengti langus tik dieninėmis, kiti – dar ir naktinėmis užuolaidomis. Tretiems – jaukiau, kai namuose ant langų kabo žaliuzės, romanetės ar širmos. Madinga viskas, kas tinka prie jūsų interjero. Jei kambarys apstatytas klasikiniais baldais, žaliuzės ar ritininės užuolaidos jame tikrai netiks.

Gerai apgalvokite ne tik audinio rūšį, spalvą, bet ir karnizo stilių. Karnizų dabar yra įvairių, todėl galite rinktis pagal savo skonį. Žinoma, reikia žinoti apie kai kuriuos karnizų ypatumus. Jei kambaryje dominuoja antikvarinio stiliaus baldai, rinkitės kaltinius karnizus su sendinta apdaila. Prie klasikinių baldų tiks iš žalvario, bronzos, chromo pagaminti karnizai. Virtuvės kambaryje gerai dera mediniai arba medį imituojančia plėvele apklijuoti karnizai. Populiarūs plastikiniai ir metaliniai bėginiai karnizai su viena, dviem ar trimis juostomis. Nors esame įpratę prie tiesios formos karnizų, tačiau nemažai šeimininkų durų ar langų angas savo būste dabar įsirengia pusapvalių arkų formos. Čia naudojami išlenktos formos karnizai. Naujovė – nuotoliniu būdu valdomi bėginiai karnizai. Jie šiuo metu yra vieni brangiausių.

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Kokia užuolaidų skirtingiems kambariams stilistika?

Užuolaidos gyvenamajai erdvei suteikia šilumos ir jaukumo, sukuria tam tikrą kambario nuotaiką, ir, žinoma, pabrėžia kambario paskirtį. Skirtingi kambariai reikalauja kitokio lango dekoro sprendimo.

Svetainė – tai namų veidrodis. Tradiciškai čia kabinamos lengvos permatomos dieninės užuolaidos ir dekoratyvios naktinės užuolaidos. Svetainei tinka įvairūs užuolaidų variantai – nuo klasikinių portjerų iki minimalistinių užuolaidų. Svarbu, kad jos derėtų prie interjero stiliaus. Svetainėje reikėtų kabinti puošnias užuolaidas su geometriniais arba didelių gėlių raštais. Gali būti vienspalvis įdomios faktūros ar išskirtinio blizgesio audinys. Prabangūs audiniai siuvami paprastai. Jei kuriant interjero dizainą liko kokių nors trūkumų arba spalvinės gamos klaidų, portjeromis galima jas sumaniai paslėpti ir ištaisyti, mat pačios portjeros kuria stilių. Žinoma, netinkamai parinktos užuolaidos gali ir sugadinti stilių. Užuolaidos neturėtų būti pagrindinė interjero detalė. Geriausia, kai užuolaidos tinka prie jau esamo interjero stiliaus.

Vaikų kambaryje galima realizuoti keisčiausius dizainerių sumanymus. Spalvos čia turėtų būti ryškios, mat vaikai suvokia tik švarias spalvas, o gebėjimas skirti įvairiausius atspalvius atsiranda tik bręstant. Vaikų kambario užuolaidoms patartina naudoti natūralaus pluošto audinius. Užuolaidas galima papuošti įvairiais aksesuarais – kutais, kaspinais, aplikacijomis. Anksčiau jaunimo labai mėgtos žaliuzės jau nėra labai madingos.

Miegamajame užuolaidoms tiktų romantiški, ramių tonų su smulkiomis gėlytėmis ar nėriniais audiniai, o taip pat – tamsūs bei tankūs audiniai. Šiame kambaryje yra daug tekstilės, todėl jai ir reikia skirti daugiausia dėmesio. Gražu miegamąjį kambarį papildyti prie užuolaidų derančiomis įvairių formų ir dydžių pagalvėlėmis, originaliai suprojektuotomis lovatiesėmis. Lovatiesė neprivalo būti to paties audinio, kaip naktinės užuolaidos. Kad miegamajame būtų malonu pailsėti ir dieną, rinkimės neįkyraus piešinio, pastelinių spalvų užuolaidas iš malonaus liesti audinio.

Virtuvėje ir vonios kambaryje užuolaidos turėtų būti lengvai valomos, čia labiausiai tiktų romanetės.

Skirtingi užuolaidų kabinimo įpročiai pastebimi svetur. Štai nuvykę į pietų šalis (Turkija, Graikija, Tunisas) pastebime, kad po portjeromis dar kabinamos tankaus audinio užuolaidos. Tokiu būdu siekiama apsaugoti kambarį nuo pernelyg kaitrios saulės. Populiarus visiškai šviesos nepraleidžiantis „Blackout“ audinys.

 

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Širmos, romanetės, užuolaidos – kas šiuo metu populiariausia?

Kiekvienas naujakurys šiuo metu gali rinktis, ką – užuolaidas, širmas, austrijietes ar romanetes – panaudoti lango dekoracijai. Skiriasi šių dekoracijų funkcija ir valdymas, tad geriausiai čia galėtų patarti interjero specialistas.

Romanetė (romėniška užuolaida) – labai patogi ir funkcionali langų dekoravimo priemonė. Tai grandinėle į viršų pakeliama užuolaida, ypatingai tinkanti mažų erdvių dekoravimui. Jos neapsunkina lango, gerai matosi audinio raštas, romanetėms sunaudojama mažiau audinio, ant jų nesikaupia dulkės. Romanetėms gali būti panaudotas bet koks užuolaidų audinys. Jas madinga komponuoti iš dviejų sluoksnių audinio – taip išgaunamas norimas spalvos žaismas.

Iš japoniškos kultūros atkeliavusi širma – bėgiais nuo viršaus iki apačios slankiojantis ištemptas audinys, valdomas virveliniu mechanizmu arba rankiniu būdu, lazdele. Širma puikiai apsaugos žmogaus privatumą tamsiuoju paros metu, o pravėrę širmą dieną atversite puikų vaizdą į kiemą ar į sodą.

Klasikiniais baldais apstatytame kambaryje ant langų ypač gražiai atrodo austrijietės – drapiruotos pakeliamos užuolaidos. Austrijietės gali būti naudojamos ir vienos, tačiau jų šonuose pakabinus papildomų storesnio ar lengvesnio audinio drapiruočių, labiau išlaikysime norimą interjero stilių.

Širmos ir romanetės labiau tinka moderniame interjere. Užuolaidos madingos visur ir visada. Jomis dekoruodami miegamojo langą suteiksite savo poilsio erdvei ypatingos šilumos, romantikos ir jaukumo.

Užuolaidos ir žaliuzės kartu – skoninga?

Žaliuzes ir užuolaidas galima derinti. Šiuo atveju siūloma kabinti tik dienines užuolaidas. Naktį žaliuzės tarnaus kaip naktinės užuolaidos, o dieną jos apsaugos nuo saulės spindulių.

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena


Kokios užuolaidų spalvos ir faktūros tendencijos?

Specializuotoje užuolaidų parodoje praėjusiais metais dominavo spalvos, tarsi susiliejančios su urbanistiniu, neoninės reklamos šviesomis apšviestu miesto vaizdu. Populiarios pilka, juoda, mėlynai elektrinė, geltona, metalo spalvos. Dar viena tendencija – natūralios gamtos spalvos: ruda - žemės, žalsvai mėlyna - jūros; oranžiniai ir raudoni - saulėlydžio tonai.

Mėgstantys paprastumą, gali rinktis neutralias: gelsvą smėlio, šviesiai oranžinę ar žalią spalvas. Labai madinga – violetinė spalva.

Audinio raštuose madingas horizontalus dryžuotumas, taip pat – spiralės, augaliniai motyvai. Piešinio detalės – stambios. Stambūs raštai, žinoma, netinka mažoms erdvėms.

Vėl madingas senasis tiulis. Populiaru tafta, įvairūs nelygios faktūros, siuvinėti, faktūriniai žakardiniai audiniai, kuriuose daug stambių stilizuotų ratilų. Madingas velvetas, šenilės tipo audiniai. Šių metų mados akcentas – siuvinėtas ar „Swarowski“ kristalais inkrustuotas šilkas. Natūralus šilkas tinka tiek dieninėms, tiek naktinėms užuolaidoms.

Populiarūs meniškai iškarpyti, įvairiomis aplikacijomis puošti audiniai bei gaminiai. Madingos ilgos, ant grindų gulančios užuolaidos. O madingą ploną vientisą organzos audinį vis dažniau keičia įvairių faktūrų glamžyti, gofruoti, karpyti audiniai iš poliesterio, šilko, tiulio.

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Kokie užuolaidų priedai ir aksesuarai šiuo metu madingi?

Prie užuolaidų priderinus keletą aksesuarų, galima itin originaliai paįvairinti kambario stilių. Naudojami įvairūs užuolaidų priedai: kutai, kaspinai, gėlės iš audinio, įvairios sagės, apkantavimo juostelės ir virvelės, karoliukai, dekoravimo žiedai ir segtukai, sieniniai kabliai, laikikliai užuolaidoms. Kūrybiškai parinkti aksesuarai suteiks Jūsų interjerui stilingų akcentų.

Užuolaidos – rafinuota langų puošmena

Tekstas: Daiva Kenstavičienė

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus