visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

Kasybos technika, UAB

Veja namų sode ar kieme gali tapti prabangia Jūsų būsto puošmena, tačiau, dažnam kyla klausimas - kaip tai padaryti? UAB „Kasybos technika“ specialistas Ž. Talaikis apžvelgia svarbiausius klausimus, kurie aktualūs kiekvienam, trokštančiam džiaugtis prižiūrėta ir tvarkinga pievele. Taigi, nuo ko pradėti vejos įrengimo procesą, kaip sėti veją, bei ją prižiūrėti po įrengimo, bei prieš prasidedant sezonui, kad žaliuojantis kilimas Jus džiugintų ilgus metus?

Gražią veją įrengti yra sunkus ir ilgas darbas. Ž.Talaikio teigimu, vejos skirstomos į keletą rūšių ir visoms joms reikalinga ypatinga priežiūra. Geriausia, jei prieš sėdami veją žmonės pasirūpina velėna. Ją klojant kaina išauga, bet rezultatas dažniausiai būna kur kas geresnis. Paklojus velėną nereikia jaudintis, kad veja sudygs netolygiai, ar liks tuščių plotų. Nors atrodo, kad vejos sėjimas ir jos priežiūra neatima daug laiko, iš tiesų tai sudėtingas darbas, be to, reikia turėti žinių. Pirmiausia reikia išlyginti ir sutvarkyti žemę, tuomet sutvarkyti teritoriją ir ją paruošti, o tada pasirūpinti, kad dirva būtų tinkama pievelei, ir parinkti tinkamą sėklų mišinį. Galų gale — pasėti veją. Fiziškai tai taip pat nėra lengva. Jei vis dėlto, veją nusprendėte įsirengti patys, Jums teks įgyvendini šiuos pagrindinius vejos įrengimo etapus:

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

1. Žemės suformavimas ir išlyginimas:

Nivelyro pagalba atlikite paviršiaus aukščio skirtumo taškų nužymėjimą, suformuokite 1–2 % nuolydį vandeniui nubėgti. Paviršius turi būti lygus, sufrezuotas, supurentas, bei išvalytas nuo šiukšlių. 

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena


2. Teritorijos sutvarkymas ir paruošimas:

Sklypą išlyginus, pašalinkite piktžoles, išrinkite akmenis ir kitas šiukšles. Sunkiose dirvose iki vejos sėjos įrenkite sklypo drenažo sistemas.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

3. Dirvos paruošimas:

Kokybiškai vejai - svarbiausia gerai paruošti tinkamą dirvą, pasirinkti geros kokybės sėklas. Sėjant pavasarį, paruošti dirvožemį patartina rudenį ir atvirkščiai, bet dirvožemio perkasimą ir lyginimą vertėtų pakartoti ir prieš ruošiantis sėti. Dirvožemis turėtų būti laidus orui ir vandeniui, derlingas, tinkamiausia - silpnai rūgšti dirva Geriausia, kad būtų apie 20 centimetrų storio tinkamo dirvožemio sluoksnis“, - sakė UAB „Kasybos technika“ specialistas Z.Talaikis. Už nedidelę kainą kiekvienas norintis gali pasikviesti savo sritį išmanančius specialistus ir sutaupyti laiko, nes sėjant ir rūpinantis veja pačiam gali iškilti nemažai problemų. Po to dirvą reikės purenti, naikinti piktžoles, patręšti mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Suarta dirva paliekama 1-2 mėn. susigulėti. Baigiamieji žemės paruošimo vejai darbai yra idealus išlyginimas ir suvolavimas, vėliau išlyginta dirva 2-3 kartus suvoluojama.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena


4. Vejos sėja:

Vejų žoles įprasta sėti pavasarį, taip pat palankus periodas sėti žoles - nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio vidurio. Sėti rugsėjo mėnesį nepatartina, nes iki rudens šalčių žolės nespėja išsikrūmyti ir blogai žiemoja. Pasėtos rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje, žolės gali sudygti ir bent kiek sutvirtėti, jei ruduo ilgas ir palyginti šiltas. Žoles galima sėti ir vėlų rudenį, tik svarbu, kad jos iki šalčių nepradėtų dygti.

Norint pasirinkti tinkamą mišinį, reikia rinktis jį pagal paskirtį: sėklų mišinys vejai žaidimų aikštelėms, sėklų mišinys vejai vietoms šešėlyje, sėklų mišinys vejai sportinėms aikštėms, sėklų mišinys vejai poilsiui ar universalus sėklų mišinys. Universalios vejos įrengiamos kiemuose, parkuose, jos yra atsparios vaikščiojimui, bei aktyviai veiklai ant jos. Pievinėms vejoms – reikia mažai priežiūros, jos įrengiamos šalia kiemų kraštuose, vandens telkinių. Sportinės vejos yra tinkamos labai intensyviam mindymui ir veiklai ant jos. Jos naudojamos sporto aikštelėse ar žaidimo aikštelėse, vietose, kur vyksta nuolatinis vaikščiojimas per ją.

100 kv.m užsėti reikia 3 - 5 kg sėklos. Sėklų įterpimo gylis priklauso nuo sėklų dydžio. Smulkias sėklas (miglių, dobilų, smilgų) reikia įterpti grėbliu 0,5 - 1,5 cm gyliu, o didesnes (svidrių, eraičinų) – iki 3 cm. Kad joms dirvoje užtektų drėgmės, dirvą po sėjos reikia suvoluoti. Sėklų sėjos norma įrengiant veją priklauso nuo dirvos drėgnumo, sėjos laiko, rūšių sudėties, žolių sėklų daigumo bei švarumo. Sėklos pradeda dygti per 7 - 14 dienų. Jeigu jas išplauna lietus ar užpuola kitos negandos ir žolė suželia lopais, tušti plotai sėjami iš naujo.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

5. Vejos drėkinimas:

Kad veja gerai dygtų ir lygiai augtų, rekomenduojama numatyti dirbtinį drėkinimą. Visas dirvos sluoksnis turi būti drėgnas, prieš beriant sėklas. Sėkloms dygstant drėkinama dažnai, bet negausiai, smulkia vandens srove. Reikėtų laistyti kas 2 - 3 dienas, apie 10 mm vandens per savaite. Vejai dygstant sausros metu reikia laistyti kiekvieną dieną. Geriausias laikas vejai laistyti yra rytas. Vėlesniu laiku, kai jau yra susidariusi tvirta velėna, stebėkite dirvos sluoksnį ir jeigu 2 - 3 cm dirvos sluoksnio yra sausas, tai yra tvirtas požymis to, kad reikia laistyti veją. Subrendusią veją laistykite retai, bet labai gausiai.

6. Vejos tręšimas:

Per sezoną būtina tręšti veją 3 - 4 kartus. Pavasarį naudojamos kompleksinės azoto, fosforo ir kalio trąšos, kurios skatina augimą ir vejai suteikia sodresnę spalvą. Sausais ir karštais vasaros mėnesiais vejos nereikia tręšti, nes esant drėgmės trūkumui trąšos gali „išdegti“. Rudenį reikia trešti kompleksinėmis trąšomis, kuriose yra daugiau fosforo ir kalio. Tokia trąšų sudėtis stiprins žolės šaknų sistemą, pasiruoš žiemos sezonui. Po tręšimo veją reikia gerai palaistyti. Svarbu vejas tręšti ir organinėmis trąšomis, geriausiai tinka kompostas, mėšlas, durpės. Organinėmis trąšomis geriausia tręšti rudenį ir pavasarį, paskleidžiant trąšos ant visos vejos. Veją paprasčiausia tręšti specialiomis kompleksinėmis trąšomis - jos subalansuotos,nes augalai jas lengviau pasisavina.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

7. Vejos pjovimas:

Laiku nenupjautas žolynas pagelsta, pasidaro nedekoratyvus. Pirmą ir antrą kartą veją reikia pjauti, kai greičiausiai augantys ūgliai pasiekia 8 - 10 cm arba 6 - 8 cm. Pirmus du kartus žolė pjaunama iki 4 - 5 cm. Žolę privalu pjauti nelyjant. Naudokite vejapjovę su aštriais peiliais ir su nupjautos žolės surinkimo krepšiu.

8. Vejos volavimas prieš sėją, pasėjus ir po pirmos žiemos:

Sutankinti dirvą po žiemos periodo reikia tam, kad neišlįstų šaknys į paviršių. Voluokite pavasarį tada, kai dirva jau nėra labai drėgna ir dar neperdžiūvus. Rekomenduojama naudoti volą su išsikišimais, jo svorį parinkite pagal dirvos savybes. Dirva presuojama vieną kartą važiuodami išilgai lauko, kitą kartą - skersai. Negalima palikti volo ilgam laikui ant vejos vienoje vietoje.

9. Vejos aeravimas:

Aeruojant pašalinamos senos šaknys, samanos, bei kitos organinės šiukšlės. Taip pat supjaustomi kupstai, dirvožemyje padaromos skylutės – visa tai tam, kad veja gautų daugiau oro. Veją išaeruokite du kartus per metus - pavasarį ir rudenį, tuomet pagerės augimas, sutvirtės vejos šaknų sistema, vešėjimas, trąšų įsisavinimas. Jei veja auga dirvožemyje, kuris yra molingas ar smėlingas, tuomet vejos aeravimas tiesiog būtinas, jeigu Jūsų veja nėra vien dekoracija ir po ją dažnai vaikščiojama, bėgiojama, žaidžiama, reiktų ją aeruoti bent du kartus per metus ar dar dažniau.

Ko dar reikia, kad veja sode džiugintų?

„Reikia kreiptis į specialistus, kurie paklotų veleną, pasirūpintų trąšomis ir duotų patarimų, kaip tinkamai prižiūrėti pievelę“.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

 

UAB „Kasybos technika“,  bei joje dirbant komanda Jums gali pasiūlyti:
   
Išlyginti sklypą, pašalinti piktžoles, išrinkti akmenis, statybines atliekas, šiukšles. Jei reikia, įrengti drenažo sistemą;

Specialia įranga paskleisti purų, derlingą, pralaidų vandeniui ir struktūrišką dirvožemį. Jei reikia, molinguose plotuose įterpti durpių, smėlio, ceolito;

Sutankinti paviršių;

Priklausomai nuo būsimos vejos paskirties, parinkti sėklų mišinį.

Pasikliovę profesionalais kieme turėsite tokią veją, kad ant jos žaisti galėtų ir vaikai. Palikite rūpesčius tiems, kam jų trūksta. Juk taip paprasta turėti gražią veją, puošiančią kiemą.

Veja namų sode ar kieme - prabangi Jūsų būsto puošmena

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus