visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Yerba mate privalumai sveikatai

Yerba mate privalumai sveikatai Yerba mate privalumai sveikatai

Daugelis žmonių savo dieną pradeda su puodeliu kavos arba arbatos. Tačiau tam tikruose pasaulio regionuose žmonės pabunda su yerba mate. Yerba matė teigiamai veikia sveikatą, ji skatina protinį pajėgumą ir didina energiją. Yerba matę galite įsigyti internetinėje parduotuvėje nuogakaina.lt.

Yerba mate yra tradicinis Pietų Amerikos gėrimas. Ši arbata Pietų Amerikos gyventojų buvo vadinama „dievų gėrimu“, o europiečiai ją vadino „žaliuoju indėnų auksu“.

Yerba mate privalumai sveikatai

Kas yra Yerba mate?

Yerba mate, tradicinis gėrimas, gaminama iš džiovintų lapų ir bugienio (Ilex paraguariensis), gimtojo Pietų Amerikos augalo. Šis augalas yra laukinis, bet taip pat kultivuojamas ir plantacijose.

Šalyse, kuriose yerba matė yra plačiai paplitusi, jos gėrimo ritualas turi svarbią kultūrinę reikšmę. Tai yra socialinis įvykis. Matės dalinimasis iš tradicinio moliūgo indo (kalabasos) yra draugystės ir įsipareigojimo ženklas.

Šis gėrimas itin populiarus Urugvajuje, kur neretai išvysi žmogų gurkšnojant matę tiesiog gatvėje. Tai nacionalinis gėrimas Argentinoje, kurio suvartojimo vertė kiekvienais metais siekia 500 mln. dolerių. Pagal tyrimus, ji vartojama net 92 proc. Argentinos namų ūkių. Popiežius Pranciškus, pirmasis popiežius iš Argentinos, buvo nufotografuotas besidalinantis mate su savo sekėjais.

Yerba mate privalumai sveikatai

Yerba matės skonis šiek tiek primena žaliąją arbatą. Tačiau žmogui, kuris neaugo su mate, šis skonis gali pasirodyti neįprastas. Yerba matės vartojimas auga visame pasaulyje, bet ne dėl jos skonio savybių, o dėl jos naudos žmogaus organizmui.

Yerba matės privalumai sveikatai

Padidėjusi energija, sustiprėjęs proto aiškumas, budrumas, dėmesys ir koncentracija – tai pagrindiniai yerba matės privalumai.

Yerba mate privalumai sveikatai

1. Yerba matė suteikia energijos

Matė gerai žinoma, kaip teikianti subalansuotą energiją. Yerba matė pažadina taip pat kaip ir kava, tačiau neturi kofeinui būdingų šalutinių efektų. Ji netrikdo miego ritmo ir neturi kofeinui būdingo sukeliamo drebulio.

Matė yra naudinga žmonėms kenčiantiems nuo fizinio ar protinio nuovargio.

2. Yerba matė gerina proto funkcijas

Matės sudėtyje esantis kofeinas stiprina atmintį, kelia nuotaiką ir budrumą. Jis suteikia žmogui daugiau motyvacijos ir produktyvumo.

Be kofeino matėje yra dar ir teobromino ir teofilino. Šios trys medžiagos veikia tarpusavyje ir sukelia unikalų, švelniai stimuliuojantį efektą.

3. Yerba matė yra prisodrinta vitaminų, mineralų ir antioksidantų

Matės sudėtyje yra vitaminų A, B1, B2, B3 ir B5, C, E, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, seleno, natrio, sieros, cinko.

Taip pat matės sudėtyje yra tokių naudingų medžiagų, kaip taninai, mikroelementai, chlorofilai, flavonoidai ir 15 rūšių amino rūgščių. Yerba matėje yra 11 rūšių polifenolių ir ji turi daugiau antioksidacinių savybių nei savyje turi bet kuri kita arbata.

4. Yerba matė turi ilgą gydymo istoriją

Matė yra naudojama kaip stimuliatorius, tonizatorius, padeda virškinimo sistemai, metantiems svorį, ji vartojama nuo skausmo, nuovargio ir depresijos, nuo alergijos ir sinusito.

5. Yerba matė gerina imuninės sistemos veiklą

Yerba matėje yra daug junginių vadinamų saponinais. Saponinai stiprina imuninę sistemą ir turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

Yerba matės sudėtyje taip pat yra stiprių antioksidantų žinomų kaip polifenoliai. Šie junginiai reguliuoja per stiprų imuniteto atsaką, kuris prisideda prie sezoninių alergijų, žarnos uždegimo, išsėtinės sklerozės, reumatoidinio artrito ir diabeto.

6. Yerba matė gali padėti numesti svorio

Yerba matė padeda norintiems numesti svorį, mažindama apetitą, didindama energijos sąnaudas, gerindama jautrumą insulinui ir degindama sukauptus riebalus.

7. Yerba matė padeda virškinimui

Yerba matė gydo vidurių užkietėjimą, viduriavimą ir gerina virškinimą. Ji turi antibakterinių savybių prieš E. coli bakteriją, kuri dažnai sukelia apsinuodijimą maistu. Vienas iš saponinų esantis matėje naikina žarnyno parazitus.

Matė taip pat užkerta kelią šlapimo takų infekcijoms, šlapimo pūslės ir inkstų akmenų susidarymui.

8. Yerba matė stiprina kaulus

Yerba matė didina kaulų tankį net tų žmonių, kurie nesportuoja. Tyrimas atskleidė, kad moterys po menopauzės, ypač tos, kurioms būdingas osteoporozės pavojus, reguliariai gerdamos matę, beveik 10 proc. padidino kaulų tankį, lyginant su moterimis, kurios negėrė matės.

9. Yerba matė išsaugo širdį sveiką

Matė yra naudinga žmonėms sergantiems širdies ligomis, tokiomis kaip širdies nepakankamumas, nereguliarus širdies ritmas ir žemas kraujospūdis. Jos priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės apsaugo širdį bei širdies ir kraujagyslių sistemą. Matėje esantis teobrominas atpalaiduoja kraujagysles ir pagerina kraujotaką.

10. Yerba matės ekstraktas žudo vėžines ląsteles

Yerba matėje yra keletas žinomų priešvėžinių junginių, tokių kaip saponinai, ursolio rūgštis, rutinas, taninas, chlorogeno rūgštis ir chlorofilas.

Yerba mate privalumai sveikatai

Klasikinė matės užplikymo technologija

  • 2/3 kalabasos tūrio užpildoma matės arbatžolėmis.
  • Kalabasa paverčiama taip, kad arbatžolės liestų tik vieną indo sienelę.
  • Į indą palengva pilamas šaltas ar karštas vanduo (priklausomai nuo skonio). Vandens pilama nedaug. Idealu, kai jis tik sušlapina matė arbatžoles.
  • 2-3 minutes palaukiama, kad vanduo pilnai įsigertų į arbatžoles. Arbatžolės kiek išbrinksta ir virsta tiršta koše.
  • Į kalabasą iki dugno, užspaudus viršutinę ertmę (kad į vidų nepatektų arbatžolių) įkišama bombila.
  • Po to kalabasa iki viršaus pripilamas karšto vandens. Vanduo turi būti ne karštesnis kaip 70-80 laipsnių. Verdantis vanduo sunaikina matės tikrąjį skonį ir apkartina ją. Šis užplikymas turi savo pavadinimą „Cebar el Mate“.

Užplikius arbatą, ji geriama išsyk, nes ilgainiui ji įgauna kartoką prieskonį. Baigus gerti, arbatą pakartotinai galima užplikyti dar 1-2 kartus. Iš pirmo žvilgsnio paruošta matė primena žaliąją arbatą – tai šviesiai žalias skaidrus gėrimas, turintis ryškų žolynų aromatą. Žmonėms, nepripratusiems prie šio gėrimo, jis iš pradžių atrodo beskonis, bet geriant jo skonis keičiasi. Neturint specialių indų, matė galima plikyti ir gerti kaip paprastą arbatą.

Atraskite ir Jūs Pietų Amerikoje šimtmečius naudojamos matės naudą ir vaistažolines savybes, patvirtintas mokslininkų.

Internetinės parduotuvės NuogaKaina.lt prekės pristatomos visoje Lietuvoje. Sumokėti už prekes galite grynais pinigais atsiėmus prekes vietoje; tiesioginiu pavedimu banko skyriuje arba prisijungus prie internetinės bankininkystės; debetine ir kreditine kortele; o taip pat „Perlo“ terminaluose, „PayPost“ ir Lietuvos pašto skyriuose, „Maxima“ kasose.

Kokybė ir gera kaina internetinėje parduotuvėje NuogaKaina.lt neišskiriamos.

Dėl platesnės informacijos kreipkitės telefonu 8 639 33 900 arba el.paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus