visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

ŽALI STOGAI: Poilsio zonos, žaidimų aikštelės, pasivaikščiojimo ir automobilių takai ant ... stogo...

ŽALI STOGAI: Poilsio zonos, žaidimų aikštelės, pasivaikščiojimo ir automobilių takai ant ... stogo... ŽALI STOGAI: Poilsio zonos, žaidimų aikštelės, pasivaikščiojimo ir automobilių takai ant ... stogo...

ŽALI STOGAI, MB

Poilsis ant stogo - vis dažniau pasitaikantis reiškinys tankiai apgyvendintuose miestuose. Pastatų stogai - tai ramios ir saugios teritorijos, kurias tinkamai įrengus galima pritaikyti kokybiškam ir įvairiapusiam poilsiui. Jos gali būti ne tik funkcionalios, bet ir labai individualizuotos.

Kaip pastebi MB "ŽALI STOGAI" direktorius visame pasaulyje ženkliai didėja kompanijų, turinčių poilsio, emociškai atpalaiduojančias zonas savo darbuotojams ar susitikimui su klientais, skaičius. Juk tinkamai įrengtos poilsio zonos neabejotinai kelia ir darbo našumą ir pačios kompanijos kaip darbdavio ar partnerio vertę ir įvaizdį. Dabar projektuojamuose ir statomuose gyvenamuosiuose namuose dažnai yra įkomponuojamos poilsio zonos ant stogų pavieniams butams ar didesni bendro naudojimo plotai. Intensyviai išnaudojami visuomeninių pastatų stogai - mokyklų - sporto aikštelėms, ligoninių - reabilitacijos tikslais ir pan.

poilsio-zonos-ir-zaidimu-aiksteles-ant-stogo1

Beveik viskas, ką galima įrengti ant žemės dabar gali būti realizuota ir ant stogo, tame tarpe ir ilgai tarnaujantys takai pasivaikščiojimui ar net automobiliams. Gerai suprojektuotose sistemose yra numatytas horizontalių jėgų, atsirandančių didinant greitį, stabdant ir vairuojant poveikis. Tuo pat metu stogas gerai atlieka pagrindines savo funkcijas - hidroizoliacinę, drenažinę, šiluminę ir slopinančią garsą.

takai-pasivaiksciojimams-ir-automobiliams1

Jūsų stogas gali būti ekstensyvus, t.y. nereiklus priežiūrai, minimalios augmenijos arba atvirkščiai - intensyvaus kraštovaizdžio. Ekstensyvus ŽALIAS STOGAS pasižymi nedideliu sistemos storiu ir svoriu, augalai nereiklūs drėgmei ir maistinėms medžiagoms, tai gali būti - samanos, šilokai, žoliniai augalai. Toks stogas nereikalauja papildomo drėkinimo, o augalų priežiūra minimali. Intensyvus kraštovaizdis paprastai kuriamas ant stogų, kuriuos planuojama naudoti. Kaip stogų panaudojimas gali būti labai įvairus, taip ir elementai kraštovaizdžiui sukurti gali būti panaudoti patys įvairiausi: veja, daugiamečiai augalai, krūmai, medžiai, pasivaikščiojimo takai, baseinai, pavėsinės, suolai apšvietimo elementai ir t.t.

takai-pasivaiksciojimams-ir-automobiliams2

Be patrauklios išvaizdos, apželdinti stogai turi visą eilę ekologinių, ekonominių ir socialinių pranašumų, dėl kurių jie ir įrengiami ant įvairaus didumo ir paskirties pastatų, ar tai būtų garažas, sodo namelis, gyvenamasis namas, administracinis, verslo ar pramoninis pastatas:

Augalų danga gerai apsaugo stogą nuo tokių išorinių veiksnių, kaip saulės UV spinduliai, kruša ir staigūs temperatūros pokyčiai.

Apželdintas stogas turi geresnes šilumines savybes tiek žiemą tiek vasarą, taupomos patalpų šildymo ir ypač kondicionavimo išlaidos.

Žali stogai užlaiko 50-90% lietaus vandens.

Pagerina saulės baterijų darbą - želdintas stogas neįkaista, todėl saulės baterijos veikia maksimaliai efektyviai.

Žali stogai sumažina atsispindėjusį garsą iki 3 dB ir pagerina garso izoliaciją iki 8 dB. Tai ypač efektyviai juntama pastatuose esančiuose greta oro uostų, triukšmingų gamyklų ar naktinių klubų. Net lietus į stogą nebeldžia, bet maloniai šnara krisdamas ant augmenijos.

Valo, grynina orą. Augalai ir substratas absorbuoja nitratus ir kitas toksines medžiagas.

Išsaugomi ir sukuriami rekreaciniai plotai, sukuriami, grąžinami į miestą bioplotai.

takai-pasivaiksciojimams-ir-automobiliams3

Kaip atrodo ŽALIO STOGO sistema:

zalio-stogo-sistema1

zalio-stogo-sistemaŽALIO STOGO sistema bendruoju atveju susideda iš keleto komponentų, kurie kartu sukuria augalams sąlygas artimas natūralioms gamtinėms ir užtikrina patvarų augalų vešėjimą.

1. Barjeras šaknims. Apsaugo stogo hidroizoliaciją nuo ardančio šaknų poveikio.

2. Apsauginis drėgmę kaupiantis kilimas. Apsaugo šaknų barjerą nuo mechaninio poveikio, kaupia vandenį ir maistines medžiagas.

3. Drenažinis sluoksnis - vandens rezervuaras. Kaupia lietaus vandenį įdubose viršutinėje sluoksnio pusėje, vandens perteklius yra saugiai nudrenuojamas. Apatinėje sluoksnio pusėje judantis oras ventiliuoja augalų šaknis.

4. Filtruojantis sluoksnis. Neleidžia smulkioms substrato dalelėms patekti į drenažinį sluoksnį ir užkimšti jį, tuo pačiu apsaugo substrato sluoksnį nuo erozijos.

5. Augalų substratas. Augalų terpė idealiai tinkanti augalams stogo sąlygomis.

6. Augalinis sluoksnis. Sausrai atsparūs augalai, krūmai, medžiai.

 

Naudojant ŽALIŲ STOGŲ sistemas gali būti suprojektuoti ir įrengti patys įvairiausi tokių plotų komponentai - vejos, žydintys gėlynai ir sodai, žaidimų aikštelės su įvairia paviršiaus danga, suoleliai, vaikų laipiojimo atrakcionai, prietaisai sportui, baseinai ir t.t.

takai-pasivaiksciojimams-ir-automobiliams4

Neribokite savo drąsių vizijų, "ŽALI STOGAI" gali Jums patarti ir padėti jas įgyvendinti !

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus