visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Žinojimas yra galia! Arba kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno

Žinojimas yra galia! Arba kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno Žinojimas yra galia! Arba kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno

DASFA ir Ko, UAB

Pastaruoju metu Lietuvoje sparčiai populiarėjant akmens skalūno stogų bei fasadų dangoms, didėja ir jo pasiūla. Daugėja skalūnu prekiaujančių įmonių ir įmonėlių, kurios netgi nelabai ir įsivaizduoja, kuo ir kokios kokybės medžiaga prekiauja. Daugelyje nekokybiško akmens skalūno pardavimo atvejų dominuoja prastos kokybės Ispaniškas skalūnas. Tiesa, ne visas jis yra prastas ir negalima vienareikšmiškai sakyti, kad reikėtų apskritai Ispaniško skalūno vengti. Bet...

Taigi, kaip Jūs, būdamas pirkėjas, galite apsaugoti save nuo prastos kokybės pirkinių?

Ispanijoje yra daugybė karjerų, kur išgaunamas natūralus akmens skalūnas tarptautinei rinkai. Tačiau net ir viename karjere gali būti skirtingų standartų ir nevienodos kokybės medžiagų. Todėl ir rinkoje egzistuoja įvairių rūšių ir kokybės akmens skalūno pasiūla.

Patikimų akmens skalūno plokštelių gamintojų ir tiekėjų yra – pavyzdžiui tokie, kaip Theis-Böger (Vokietija), turintys ilgametę patirtį ir gerą vardą tarptautinėje rinkoje. Tik reikia nepatingėti bei norėti juos susirasti ir įvertinti jų siūlomą produkciją.

Yra ir tokių įmonių, kai nesąžiningi prekybininkai, importuodami į Lietuvą žemesnės klasės medžiagas, parduoda jas kaip aukščiausios rūšies akmens skalūną.

Ilgalaikės garantijos iš tokių nepatikimų tiekėjų, siūloma žemiausia kaina už aukščiausios rūšies akmens skalūną – jau savaime įtartinas ir tikrai ne visad geriausias pasirinkimas. Juo labiau, kad žema kaina tikrai ne visuomet yra tas teisingas ir lemiamas kriterijus investuojant į statomų pastatų kokybę, ilgametį gerą vaizdą ir funkcionalumą...

Jei nusprendėte pasirinkti akmens skalūno dangą savo namui, Jūs turite žinoti, kokiu būdu galite apsisaugoti nuo nepatikimų tiekėjų ir užsitikrinti, kad renkatės tikrai geros kokybės produktą iš patikimų gamintojų bei jų atstovų prekybininkų – kad vėliau  netektu nusivilti.

Žemiau - mūsų rekomenduojamas trumpas gidas kokybiško akmens skalūno įvertinimui ir pasirinkimui.

Pasitelkite savo žinias, būtinai apžiūrėkite Jums siūlomą produktą (jo pavyzdžius), nuvažiuokite apžiūrėti jau anksčiau įgyvendintų projektų, ir būtinai atkreipkite dėmesį į keletą labai svarbių aspektų:

  • Pažvelkite į stogo ar fasado dangą ir ypatingai atkreipkite dėmesį, ar ant skalūno nesimato jokių paviršiaus atsisluoksniavimų, „rūdžių“. Jei taip - tai ženklas, kad nuo tokio akmens skalūno reikėtų laikytis atokiau.
  • Pasitaiko akmens skalūno ir su baltomis dėmelėmis. Jos visiškai nepavojingos skalūnui ir neįtakoja jo ilgaamžiškumo, tačiau toks akmens skalūnas kainuoja gerokai pigiau, ir sąžiningi tiekėjai Jus turėtų apie tai įspėti iš anksto, prieš užsakant prekes.

kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno

 

  • Pas tiekėjus apžiūrėkite, ar siūlomo akmens skalūno pavyzdžių plokštelėse nesimato pirito priemaišų. Pirito priemaišos - tai geležies intarpai akmens skalūno plokštelėse, paprastai matomi plika akimi, blizgūs saulėje. Laikui bėgant šios pirito priemaišos oksiduojasi ir reaguodamos su atmosferos krituliais palieka rūdžių dėmes. Galiausiai tai sąlygoja stogo ar fasado dangos irimą.

 

kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno

  • Retkarčiais maži pirito kiekiai gali pasitaikyti ir tai normalu, bet apie tai Jums turėtų pranešti akmens skalūno tiekėjas dar prieš užsakant medžiagas. Taip pat prekybininkas turėtų pateikti bandymų duomenis, sertifikatus ir garantijas, kad su tokiu akmens skalūnu ateityje Jums nekils problemų.
  • Pastuksenkite į akmens skalūno plokštelę kietu daiktu. Įsitikinkite, kad garsas skambus, o ne duslus.
  • Atkreipkite dėmesį į akmens skalūno plokštelių matmenų paklaidas, kurias deklaruoja gamintojas. Neįvertinus galimų plokštelių matmenų paklaidų, vėliau gali kilti problemų meistrams jas montuojant.
  • Visuomet reikalaukite gamintojo sertifikatų, bandymų rezultatų. Aukščiausios klasės akmens skalūnas būtinai turi atitikti EN 12326 standartus: A1, S1, T1 – tai yra aukščiausias akmens skalūno kokybės įvertinimas.
  • Nesirinkite labai plono skalūno. Tokiu atveju Jums reikės specialios įrangos montavimui, antraip montavimo metu bus labai daug lūžusių plokštelių – o tai reiškia piniginius nuostolius. Optimaliausias kokybiško akmens skalūno plokštelių storis yra 5-7 mm arba 6-8 mm.
  • Pasiteiraukite apie tiekėjo (skalūno gamintojo) suteikiamas raštiškas garantijas.

Tai yra tik keletas pagrindinių dalykų, kuriuos privalu žinoti, renkantis kokybišką akmens skalūno dangą.

Žinoma, visada yra patikimiausia akmens skalūną įsigyti iš prekybininkų, kurie ne vienerius metus oficialiai ir tiesiogiai atstovauja žinomas Europos akmens skalūno gamyklas. Tai gamyklos, kurios, kaip ir minėta Theis-Böger (Vokietija) gamykla, iš tiesų turi ilgametę patirtį, skaičiuojamą dešimtmečiais ir užsiima akmens skalūno išgavimu bei gamyba daugelį metų, tam tikruose regionuose, dirba stabiliai pagal visus ES standartus ir reikalavimus.

kaip išvengti prastos kokybės akmens skalūno

Akmens skalūno rinkoje yra ir nemažai „naujokų“, kurie skalūno gavyboje ir gamyboje dirba tik 20-30 metų. Tai labai trumpas laikas, jau vien tam, kad jų skalūnas galėtų būti iš tiesų „laiko patikrintas“ ir įvertintas. Būkite atidūs rinkdamiesi mažai patirties akmens skalūno prekyboje turinčias įmones ar 1-no žmogaus įmonėles, kurios suteikia ilgametes garantijas.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus