Spausdinti šį puslapį

Ankstyvojo nėštumo simptomai – pagrindiniai požymiai, rodantys, kad galite būti nėščia

Ankstyvojo nėštumo simptomai – pagrindiniai požymiai, rodantys, kad galite būti nėščia Ankstyvojo nėštumo simptomai – pagrindiniai požymiai, rodantys, kad galite būti nėščia

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Nors nėštumo testai ir ultragarsas yra vieninteliai būdai nustatyti, ar esate nėščia, galite atkreipti dėmesį į kitus požymius ir simptomus. Pirmieji nėštumo požymiai yra daugiau nei praleistos mėnesinės. Jie taip pat gali apimti rytinį pykinimą, jautrumą kvapui ir nuovargį.

Kada prasideda pirmieji nėštumo simptomai?

Nors tai gali pasirodyti keista, pirmoji nėštumo savaitė priklauso nuo paskutinių mėnesinių datos. Jūsų paskutinės menstruacijos laikomos 1 nėštumo savaite, net jei dar nebuvote nėščia. Numatoma gimdymo data apskaičiuojama naudojant pirmąją paskutinių mėnesinių dieną. Dėl šios priežasties pirmosios kelios savaitės, kai jums gali nebūti simptomų, taip pat įskaitomos į 40 savaičių nėštumą.

Nėštumo simptomai – pagrindiniai požymiai, rodantys, kad galite būti nėščia

  • Mėšlungis ir dėmės ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu

Nuo 1 iki 4 savaitės viskas dar vyksta ląstelių lygiu. Apvaisintas kiaušinis sukuria blastocistą (skysčių pripildytą ląstelių grupę), kuri išsivystys į kūdikio organus ir kūno dalis.

Praėjus maždaug 10–14 dienų (4 savaitė) po pastojimo, blastocista implantuosis į endometriumą, gimdos gleivinę. Tai gali sukelti kraujavimą iš implantacijos, kuris gali būti supainiotas trumpam laikui.

Štai keletas kraujavimo iš implantacijos požymių:

Spalva: kiekvieno epizodo spalva gali būti rožinė, raudona arba ruda.

Kraujavimas: kraujavimas paprastai lyginamas su įprastomis menstruacijomis. Dėmėtumą apibrėžia kraujas, esantis tik šluostantis.

Skausmas: skausmas gali būti lengvas, vidutinio sunkumo ar stiprus. Remiantis 4539 moterų atliktu tyrimu, 28 procentai moterų savo dėmės ir lengvą kraujavimą siejo su skausmu.

Epizodai: kraujavimas iš implantacijos gali trukti mažiau nei tris dienas ir nereikalauja gydymo. Venkite rūkyti, nevartoti alkoholio ar nelegalių narkotikų, kurie yra susiję su dideliu kraujavimu.

  • Praleistos mėnesinės nėštumo pradžioje

Kai implantacija bus baigta, jūsų kūnas pradės gaminti žmogaus chorioninį gonadotropiną (hCG). Šis hormonas padeda organizmui išlaikyti nėštumą. Taip pat nurodoma, kad kiaušidės kiekvieną mėnesį nustos išleisti subrendusius kiaušinius.

Tikėtina, kad praleisite kitas mėnesines praėjus keturioms savaitėms po pastojimo. Jei mėnesinės nereguliarios, norėdami patvirtinti, norėsite atlikti nėštumo testą.
Dauguma namų testų gali nustatyti hCG vos praėjus aštuonioms dienoms po praleistų menstruacijų. Nėštumo testas gali nustatyti hCG kiekį šlapime ir parodyti, ar esate nėščia.

Patarimai:

  • atlikite nėštumo testą, kad sužinotumėte, ar esate nėščia;
  • jei tai teigiama, paskambinkite savo gydytojui ar akušerei, kad suplanuotumėte savo pirmąjį patikrinimą;
  • jei vartojate kokių nors vaistų, paklauskite gydytojo, ar jie nekelia pavojaus jūsų augančiam kūdikiui.
  • Padidėjusi kūno temperatūra nėštumo pradžioje

Padidėjusi bazinė kūno temperatūra taip pat gali būti nėštumo požymis. Jūsų kūno temperatūra taip pat gali lengviau pakilti mankštos metu arba karštu oru. Per tą laiką turėsite įsitikinti, kad geriate daugiau vandens ir sportuojate atsargiai.

  • Nuovargis nėštumo pradžioje

Nuovargis gali atsirasti bet kuriuo nėštumo metu. Šis simptomas būdingas nėštumo pradžioje. Jūsų progesterono lygis pakils, o tai gali sukelti mieguistumą.

Patarimai:

Pirmosiomis nėštumo savaitėmis galite jaustis išsekusios. Pasistenkite pakankamai išsimiegoti. Taip pat gali padėti vėsinti savo miegamąjį. Jūsų kūno temperatūra gali būti aukštesnė ankstyvosiose nėštumo stadijose.

  • Padidėjęs širdies susitraukimų dažnis nėštumo pradžioje

Maždaug nuo 8 iki 10 savaičių jūsų širdis gali pradėti pumpuoti greičiau ir sunkiau. Nėštumo metu širdies plakimas ir aritmija yra dažni reiškiniai. Paprastai tai yra dėl hormonų. Padidėjusi kraujotaka dėl vaisiaus atsiranda vėliau nėštumo metu. Idealiu atveju gydymas prasideda prieš pastojimą, tačiau jei turite širdies problemų, gydytojas gali padėti prižiūrėti mažas vaistų dozes.

  • Ankstyvojo nėštumo krūtų pokyčiai: dilgčiojimas, skausmas, augimas

Krūtų pokyčiai gali atsirasti nuo 4 iki 6 savaičių. Tikėtina, kad dėl hormonų pokyčių krūtys taps švelnios ir patinusios. Tai greičiausiai praeis po kelių savaičių, kai jūsų kūnas prisitaikys prie hormonų. Spenelių ir krūtų pokyčiai taip pat gali įvykti apie 11 savaitę. Hormonai ir toliau didins jūsų krūtis. Areole – plotas aplink spenelį - gali pasikeisti į tamsesnę spalvą ir išaugti.

Jei prieš nėštumą susidūrėte su spuogais, taip pat galite vėl turėti spuogų.

Patarimai:

  • pašalinkite krūtų jautrumą įsigydami patogią, palaikančią motinystės liemenėlę. Medvilninė liemenėlė be apatinių laidų dažnai yra patogiausia;
  • pasirinkite vieną su įvairiais segtukais, kurie suteikia daugiau galimybių „augti“ artimiausiais mėnesiais.
  • įsigykite į liemenėlę tinkančias krūtų pagalvėles, kad sumažintumėte spenelių trintį ir spenelių skausmą.
  • Nuotaikos pokyčiai nėštumo pradžioje

Nėštumo metu jūsų estrogeno ir progesterono kiekis bus didelis. Šis padidėjimas gali paveikti jūsų nuotaiką ir padaryti jus emocingesnius ar reaktyvesnius nei įprastai. Nuotaikos svyravimai yra dažni nėštumo metu ir gali sukelti depresiją, dirglumą, nerimą ir euforiją.

  • Dažnas šlapinimasis ir šlapimo nelaikymas nėštumo pradžioje

Nėštumo metu jūsų kūnas padidina siurbiamo kraujo kiekį. Dėl to inkstai apdoroja daugiau skysčių nei įprastai, todėl šlapimo pūslėje atsiranda daugiau skysčių. Hormonai taip pat vaidina svarbų vaidmenį šlapimo pūslės sveikatai. Gali būti, kad dažniau bėgate į vonios kambarį arba netyčia nutekate.

Patarimai:

  • kasdien išgerkite apie 300 ml (šiek tiek daugiau nei puodelį) papildomų skysčių. Ir anksto suplanuokite keliones į vonią, kad išvengtumėte šlapimo nelaikymo.
  • Pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas nėštumo pradžioje

Kaip ir menstruacijų simptomai, pilvo pūtimas gali pasireikšti ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu. Tai gali būti dėl hormonų pokyčių, kurie taip pat gali sulėtinti virškinimo sistemą. Dėl to galite jausti vidurių užkietėjimą. Vidurių užkietėjimas taip pat gali padidinti pilvo pūtimo jausmą.

  • Rytinis pykinimas, šleikštulys ir vėmimas nėštumo pradžioje

Pykinimas ir rytinis vėmimas paprastai išsivysto maždaug nuo 4 iki 6 savaitės. Nors tai vadinama rytine liga, ji gali pasireikšti bet kuriuo dienos ar nakties metu. Neaišku, kas sukelia pykinimą ir rytinį vėmimą, tačiau hormonai gali atlikti tam tikrą vaidmenį.

Pirmąjį nėštumo trimestrą daugeliui moterų pasireiškia lengvas ar sunkus rytinis pykinimas. Pirmojo trimestro pabaigoje jis gali tapti intensyvesnis, tačiau įėjus į antrąjį trimestrą dažnai tampa silpnesnis.

Patarimai:

  • prie lovos laikykite druskos krekerių paketą ir keletą suvalgykite prieš atsikeldami ryte, kad palengvintumėte rytinį pykinimą;
  • būkite hidratuotas geriant daug vandens.
  • kreipkitės į gydytoją, jei negalite išlaikyti skysčių ar maisto.
  • Aukštas kraujospūdis ir galvos svaigimas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu

Daugeliu atvejų aukštas ar normalus kraujospūdis sumažės ankstyvosiose nėštumo stadijose. Tai taip pat gali sukelti galvos svaigimą, nes jūsų kraujagyslės yra išsiplėtusios. Aukštą kraujospūdį dėl nėštumo sunku nustatyti. Beveik visi hipertenzijos atvejai per pirmąsias 20 savaičių rodo pagrindines problemas. Jis gali išsivystyti ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu, tačiau gali būti ir anksčiau. Pirmojo apsilankymo metu gydytojas išmatuos jūsų kraujospūdį, kad padėtų nustatyti pradinį rodiklį normaliam kraujospūdžiui.

Patarimai:

  • apsvarstykite galimybę pereiti prie pratimų, tinkamų nėštumui, jei to dar nepadarėte;
  • sužinokite, kaip reguliariai stebėti kraujospūdį;
  • paklauskite savo gydytojo apie asmenines mitybos gaires, kurios padės sumažinti kraujospūdį.
  • gerkite pakankamai vandens ir reguliariai užkandžiaukite, kad išvengtumėte galvos svaigimo. Taip pat gali padėti lėtas atsikėlimas nuo kėdės.
  • Jautrumas kvapui ir maisto atsisakymas ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu

Jautrumas kvapui yra ankstyvo nėštumo simptomas, apie kurį dažniausiai pranešama savarankiškai. Yra mažai mokslinių įrodymų apie jautrumą kvapui pirmąjį trimestrą. Tačiau tai gali būti svarbu, nes jautrumas kvapui gali sukelti pykinimą ir vėmimą. Tai taip pat gali sukelti stiprų nemalonumą tam tikriems maisto produktams.
Viena apžvalga patikrino 1922–2014 m. Ataskaitas apie kvapų ir nėštumo ryšį. Mokslininkas nustatė tendenciją, kad nėščios moterys pirmąjį trimestrą kvapus linkusius vertinti kaip intensyvesnius.

  • Svorio padidėjimas nėštumo pradžioje

Svorio padidėjimas tampa dažnesnis pirmojo trimestro pabaigoje. Per pirmuosius kelis mėnesius galite priaugti apie 1–4 kilogramus. Kalorijų poreikis ankstyvam nėštumui labai nesikeis, palyginti su įprasta mityba, tačiau jie didės, kai nėštumas progresuoja.

  • Rėmuo ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu

Hormonai gali atpalaiduoti vožtuvą tarp skrandžio ir stemplės. Tai leidžia skrandžio rūgščiai nutekėti, sukeldama rėmenį.

Patarimai:

  • užkirsti kelią su nėštumu susijusiam rėmeniui valgant kelis kartus per dieną mažais kiekiais;
  • stenkitės bent valandą sėdėti vertikaliai, kad jūsų maistas galėtų ilgiau virškinti;
  • pasitarkite su gydytoju, kas gali būti saugu jums ir jūsų kūdikiui, jei jums reikia antacidinių vaistų.
  • Nėštumo švytėjimas ir spuogai ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu

Daugelis žmonių gali pradėti sakyti, kad turite „nėštumo švytėjimą“. Padidėjusio kraujo tūrio ir didesnio hormonų kiekio derinys išstumia daugiau kraujo per kraujagysles. Dėl to kūno riebalinės liaukos dirba viršvalandžius.

Dėl padidėjusio kūno riebalų liaukų aktyvumo jūsų oda tampa paraudusi, blizgi. Kita vertus, jums taip pat gali išsivystyti spuogai.

Simptomai sumažėja antrąjį trimestrą

Daugelis kūno pokyčių ir nėštumo simptomų, kuriuos patiriate pirmąjį trimestrą, pradės blėsti, kai pasieksite antrąjį trimestrą. Pasitarkite su gydytoju apie visus simptomus, trukdančius jūsų kasdieniam gyvenimui. Kartu galite rasti palengvėjimą savo nėštumui.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio