visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Braškių daigai

Braškių daigai Braškių daigai

Modernus ūkis

www.modernusukis.lt

Auginant braškes svarbiausia yra kokybiški braškių daigai. Tai yra pagrindas. Būtent kokybiški daigai sudaro didžiąją dalį investicijų į šį verslą. Stambesni ir jau patyrę braškių augintojai daigus perka tik iš specializuotų daigų augintojų ūkių Olandijoje. Kaip rodo praktika, dažniausiai braškių uogų auginimo nesėkmes lemia neaiškios kokybės daigai, pirkti iš nelegalių daigų augintojų.

Lietuvoje yra pakankamai geros sąlygos auginti braškių uogas, tačiau nėra palankių sąlygų užauginti kokybiškus braškių daigus. Stipriems daigams užauginti reikia šiek tiek kitokių klimato sąlygų bei ne mažų ūkininkų investicijų į licenzijas, o braškių veislių savininkai jas ir parduoda tik užsirekomendavusiems ūkiams. Olandijoje vegetacijos sezonas trunka nuo kovo pradžios iki gruodžio mėnesio, kas sudaro sąlygas užaugti stipresniems daigams. Aukštos daigų auginimo licencijų kainos, siekiančios šimtus tūkstančių eurų už vieną veislę metams.

Braškių daigai

Į Lietuvą šaldytus, elitinius braškių daigus pirmieji pradėjo tiekti Nyderlandų braškių daigų augintojų „Henselmans“ šeimos kompanija užsiima šia veikla nuo 1956 metų. Tai yra seniausiai Nyderlanduose veikianti braškių daigų augintojų kompanija. Patirtis, siekianti virš 60 metų leido tiek puikiai įsisavinti daigų auginimo technologiją, tiek suprasti ir prisitaikyti prie kintančių braškių augintojų poreikių. „Henselmans“ kompanija buvo pirmoji kompanija Lietuvoje pradėjusi rengti konferencijas ir mokyti braškių augintojus, kaip auginti šaldytus braškių daigus. Šiuo metu bendradarbiavimas tęsiasi ir „Henselmans“ atstovai yra UAB „Modernus ūkis“ ir Vilmantas Dilka.

Kaip yra auginami šaldyti (frigo) braškių daigai Nyderlanduose

„Henselmans“ ūkyje daigai auginami 38 ha plote, kažkada buvusiame jūros dugne, o tai lemia dirvos sveikumą.

Visi braškių laukai yra netoli nuo namų ir yra asmeniškai kasdien tikrinami savininkų Joep Henselmans ir Joost Henselmans, kurie dabar valdo kompanija. Tai jau trečioji „Henselmans“ šeimos karta valdanti braškių daigų verslą. Kompanija 100 % yra orientuota į braškių daigų auginimą.

Kompanija „Henselmans“ yra viena iš dviejų Olandijos braškių daigų augintojų kompanijų, kurios augina braškių daigus pagal naują Nyderlandų Elite braškių auginimo sistemą. Tai reiškia, kad „Henselmans“ kompanija laikosi daugiau higienos reikalavimų, kompanijos braškių daigų laukai tikrinami dažniau, o tai reiškia dar sveikesni ir aukštesnės kokybės braškių daigai, nei kitų kompanijų Olandijoje užauginti braškių daigai.

„Henselmans“ pradeda daigų auginimą tik su motininiais daigais, kurie yra 100% be virusų. Pirmąją daigų partiją perka tik iš Naktuinbow inspekcijos tarnybos. Tai šimtu procentų sveika sodinamoji medžiaga.

Visi motininiai augalai yra apdorojami aukšta temperatūra ir specialiais  O2 ir CO2 dujų kompozicijų deriniais, tai apsaugo braškių daigus nuo erkių ir ligų, nes švari gero augimo pradžia yra labai svarbu.

  • Naktuinbow yra Olandų augalų ir sėklų inspektavimo centras, kuris kontroliuoja Olandijos daigų augintojų sistemą.
  • Visas procesas yra kontroliuojamas Naktuinbouw.
  • Laukai reguliariai tikrinami Naktuinbouw.
  • Tai pastovi dirvos kontrolė dėl kenkėjų ir ligų, darbas vyksta maksimaliai užtikrinant Naktuinbow higienos normas.
  • Laikomasi Naktuinbouw standartų ir Europos Sąjungos standartų.

Braškių daigai

Nyderlandų braškių daigų elito sistema

Olandijoje braškių daigai auginami griežtai laikantis Nyderlandų daigų auginimo sistemos.

Elite sistema yra ekstra kokybė – aukštesnė už įprastinę Olandijos kokybės sistemą. „Henselmans“ kompanija buvo pirmoji Olandijoje pradėjusi dirbti su šia etikete. Šiuo metu kompanija „Henselmans“ yra viena iš dviejų Nyderlandų braškių daigų augintojų kompanijų, kurios augina braškių daigus pagal naują Olandijos Elite braškių auginimo sistemą.

Tai reiškia, kad „Henselmans“ kompanija laikosi daugiau higienos reikalavimų, kompanijos braškių daigų laukai tikrinami dažniau, o tai reiškia dar sveikesni ir aukštesnės kokybės braškių daigai, nei kitų kompanijų Olandijoje užauginti braškių daigai.

Joje yra tiksliai aprašoma ir registruojama, kaip bendrovė užkerta kelią kenkėjams ir ligoms bei kovoja su jais.

Joje aprašoma, kiek mėginių iš ha imama tirti kenkėjus ir ligas, taip pat kada naudotas laukas. Kiekviename lauke yra veiksmų planas dėl tręšimo ir ligų. Kiekvienai ligai tiksliai aprašoma, kas bus daroma profilaktikai ir kas bus padaryta, kai ji bus pastebėta. Yra kontrolinis sąrašas kaip dirbti su Motininiais daigais. Išsami rizikos analizė, kurioje apibendrinama ir išanalizuojama visa galima įmonei kylanti rizika. Turi būti pateikta, ką įmonė daro, kad išvengtų šios rizikos. Yra pateikiamas higienos protokolas, kaip dirbti.

Kiekvienais metais tai yra tikrinama inspektorių iš Naktuinbouw (apie 6 kartus per metus). Prieš sodinimą visi laukai tikrinami dėl kenksmingų nematodų ir grybinių patogenų. Visų šių dalykų tikrinimas kainuoja 500 eu / 1 ha. „Henselmans“ tikrina dvigubai daugiau laukų, kuriuos naudos vėlesniais metais.

1 metai –1 lauke. Po vienerių metų braškių daigų auginimo, sodinama į tą patį lauką po 4 metų. Sėjomainoje auginami pasėliai: tulpės, lelijos, svogūnai, žolė, kviečiai. Jei įmanoma, prieš tai sodina gvazdikinius serenčius kenksmingiems nematodams sumažinti.

„Henselmans“ kompanijos elitinius braškių daigus galite įsigyti tiesiogiai iš oficialių „Henselmans“ kompanijos atstovų Lietuvoje ir Latvijoje UAB „Modernus ūkis“.

„Mes norime su klientais užmegzti atvirus, sąžiningus ir ilgalaikius santykius, pagrįstus abipusiu pasitikėjimu, aukšta patirtimi ir nuolatine mūsų braškių augalų kokybe.“ – Joost Henselmans.

Braškių daigai

Kiekvienais metais „Henselmans“ ir UAB Modernus ūkis“ savo klientams rengia mokymus, sudaro tręšimo, purškimo planus, konsultuoja, jei reikia vizituoja.

Lietuvoje užauginti braškių daigai negali būti aukštos kokybės, vien tik dėl to, kad motininių daigų niekas neparduoda bet kam. Kad įsigyti tikrą motininį daigą, reikia įsigyti licenciją iš veislių savininkų, kurie parduoda licenzijas tik atitinkančioms standartus ir labai gerai užsirekomendavusioms, specializuotoms braškių daigų augintojų kompanijoms. Nes veislių savininkams labai daug kainuoja pinigų ir laiko išvesti sėkmingą braškių veislę ir jie tikrai nenori, kad kažkas užaugintu ir pardavinėtu prastos kokybės jų veislės daigus, taip gadindama veislės reputacija.

Perkant Lietuvoje nelegaliai išaugintus braškių daigus augintojai gaišta savo brangų laiką, neužaugindami gero braškių uogų derliaus ir ilgiems metams užkrėsdami savo laukus ligomis ir kenkėjais.

Braškių daigai

Perkant nelegalius daigus iš nelegalių Lietuvos augintojų dažniausiai perkami silpni, neaišku, kurios kartos ir neaišku, kokiomis sąlygomis auginti daigai. Po kiekvieno padalinimo daigo statusas ir kokybė krenta. Atitinkamai gaunamas daug mažesnis braškių derlius, didelė tikimybė braškyną užkrėsti ligomis ir kenkėjais. Nelegalus dauginimas ir prasta kokybė kompromituoja ir braškių veislių reputaciją. Todėl už nelegalų braškių daigų dauginimą yra numatytos didelės baudos.

Perkant Lietuvoje nelegaliai išaugintus braškių daigus augintojai gaišta savo brangų laiką, neužaugindami gero braškių uogų derliaus ir ilgiems metams užkrečia savo laukus ligomis ir kenkėjais.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus