visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Lietuvos sporto ir aktyvaus turizmo pažinimas

Lietuvos sporto ir aktyvaus turizmo pažinimas Lietuvos sporto ir aktyvaus turizmo pažinimas

Lietuva galbūt geriau žinoma dėl savo žavingo kultūros paveldo. Mūsų sostinė Vilnius yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą ir garsėja gerai išsilaikiusia viduramžių architektūra, siauromis akmenimis grįstomis gatvelėmis ir gyvybinga atmosfera. Lietuvos kultūros festivaliai, tokie kaip Joninės ir Užgavėnės, pristato unikalius šalies papročius, muziką ir liaudies tradicijas.

Tačiau visi žinome, kad Lietuva gali pasiūlyti kur kas daugiau nei tik į išorę žvelgiančius veiklos tipus, pasižyminčius nuostabiais gamtovaizdžiais.

Tarp nuostabios šalies pakrantės ir vešlių kalvų galite išlaisvinti savo nuotykių dvasią ir apimti Lietuvos stebuklus, nes aktyvusis turizmas nukels jus į užburiančią kelionę.

Aktyvusis turizmas – tai kelionių rūšis, kurios metu turistai dinamiškai ir praktiškai dalyvauja. Šis turizmo stilius skatina asmenis aktyviai įsitraukti į įvairias veiklas, todėl jie gali užmegzti gilų ir įdomų ryšį su lankytinomis vietomis ir lankoma vieta.

Mėgstantiems aktyvų laisvalaikį ir mėgstantiems judėti Lietuvoje siūlomos įvairios aktyvaus poilsio galimybės: apžvalginiai skrydžiai, maratonai, jėgos aitvarai, jachtų lenktynės, šuoliai per tiltus, naktiniai žygiai po pelkes, išvykos dviračiais ir pėsčiųjų takais.

Taip pat galite praleisti laiką prie jūros, stebėti paukščius, mėgautis gamta vaikščiodami pėsčiomis, užsiimti vandens pramogomis ar pasinerti į kitas sporto šakas ar aktyvųjį turizmą, nes šioje šalyje yra visko.

Daugiau apie aktyvųjį turizmą ir jo porūšius

Aktyvusis turizmas – tai kelionės, kuriose derinamas poilsis ir mokymasis. Tai smagus ir naudingas būdas atsipalaiduoti, pažinti naujas kultūras ir padėti aplinkai.

Aktyvusis turizmas, kuris apima ekologinį turizmą, orientuotą į biologinės įvairovės apsaugą ir natūralaus grožio vertinimą, suteikia unikalių galimybių pažinti gamtą ir kultūrą laikantis atsakingos praktikos. Išlaikydami pusiausvyrą tarp kūrybiškumo ir atitikties, operatoriai gali kurti turinį, kuris šviečia ir žavi jų auditoriją, kartu pašalindami žalingą veiklą.

Šios rūšies turizmo tikslas – atostogų metu atitraukti dėmesį nuo kasdienės darbo rutinos. Atpalaiduoti protą ir įkrauti kūno energiją galima mankštinantis ir aktyviai dalyvaujant pramogose.

Juo taip pat siekiama padėti turistams susipažinti su naujomis kultūromis ir gyvenimo būdais. Tai gali praplėsti jūsų akiratį ir padėti įvertinti gamtos pasaulį. Galite susipažinti su vietos papročiais, dalyvauti aplinkosauginio švietimo programose ir apsistoti vietinėse apgyvendinimo įstaigose.

Ekoturizmas yra aktyvaus turizmo porūšis, kuriame daugiausia dėmesio skiriama biologinės įvairovės apsaugai ir gamtos grožio puoselėjimui. Lietuvoje yra daug ekoturizmo galimybių, įskaitant žygius pėsčiomis, važinėjimą dviračiais, stovyklavimą ir istorinių vietų lankymą. Lankytojai gali susipažinti su unikalia šalies kultūra ir istorija, taip pat su jos nuostabia gamtine aplinka.

Įvairios ekoturizmo vietovės, tokios kaip Juodkrantė, Medaus Slėnis, Stelmužės ąžuolynas, Bitėnai, Kintai ir Ventės Rago ornitologinė stotis, suteikia galimybę pasinerti į gamtą ir kultūrą, skatina atsakingą ir turiningą turizmą.

Aktyvaus turizmo nereikėtų painioti su veiksmo turizmu, kuris apima įvairią sportinę veiklą, pavyzdžiui, žygius pėsčiomis, važinėjimą kalnų dviračiais, bėgimą krosais, šuolius su kartimi ir ekstremalų sportą. Vis dėlto, jei tai jus domina, Lietuva taip pat turi ką pasiūlyti.

Ypač Lietuva tampa vis populiaresnė kaip jėgos aitvarų sporto kryptis. Ilga šalies pakrantė palei Baltijos jūrą, pasižyminti smėlėtais paplūdimiais ir sekliais vandenimis, sudaro puikias sąlygas jėgos aitvarų sportui ir kitoms vandens sporto šakoms. Kuršių nerija, įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, ypač garsėja jėgos aitvarų sporto galimybėmis.

Į Lietuvą jėgos aitvarų mėgėjus traukia pastovus ir palankus vėjas, ypač vasaros mėnesiais. Dėl seklių marių plotų ir pastovaus vėjo ši vieta tinkama ir pradedantiesiems, ir patyrusiems jėgos aitvarų mėgėjams. Pajūryje galima rasti jėgos aitvarų mokyklų ir nuomos punktų, siūlančių pamokas ir įrangą norintiems išbandyti šį sportą.

Veiksmo turizmo kategorijoje taip pat yra sportinis turizmas - vienas sparčiausiai augančių turizmo sektorių. Žmonės keliauja tam, kad galėtų sportuoti, stebėti sporto renginius arba tiesiog susipažinti su vietine vietovės kultūra. Sėkmingai išnaudoti didieji sporto renginiai, tokie kaip olimpinės žaidynės ir pasaulio futbolo čempionatai, gali tapti turizmo plėtros katalizatoriumi.

Sporto turizmas Lietuvoje
Jei esate sportininkas ar sporto entuziastas, ieškantis įvairių sporto šakų, Lietuvoje yra visko. Vos kelios valandos kelio nuo kitų Europos sostinių, Lietuvos žavesys keliautojus žavi kiekviename žingsnyje – nuo aukštos kokybės golfo aikštynų iki aukščiausio lygio arenų. 

Kasmet mūsų šalis šiltai priima šimtus tūkstančių turistų, kurie prisideda prie gyvybingos turizmo pramonės. Nuo 2007 m. iki 2022 m. į Lietuvą vidutiniškai atvyko 349 390 turistų, o 2022 m. trečiąjį ketvirtį šis skaičius pasiekė rekordinį lygį – 833 700 lankytojų. Rekordiškai žemą lygį – 75 100 – šalis pasiekė 2021 m. pirmąjį ketvirtį, daugiausia dėl pasaulinės pandemijos.

Didžiuosiuose miestuose, įskaitant Vilnių, sporto arenos yra aistrų epicentrai, kuriuose vyksta ne tik sporto rungtynės, bet ir įvairūs renginiai, šou ir koncertai. Garsioji Vilniaus „Siemens“ arena gali sutalpinti beveik 10 000 žiūrovų krepšinio rungtynėse ir dar didesnę minią į pasaulinio garso atlikėjų pasirodymus.

Išvykite už sostinės ribų ir aplankykite Kauną, kuriame įsikūrusi Žalgirio arena – viena didžiausių arenų Baltijos šalyse. Šioje arenoje, talpinančioje iki 15 000 žiūrovų, vyksta krepšinio rungtynės.

Daugiau nei dvi valandas važiuokite iš Vilniaus į daugiafunkcinę Šiaulių areną Šiauliuose. Holografinė struktūra iš karto patraukia dėmesį iš tolo. Šioje daugiafunkcinėje arenoje vyksta sporto varžybos, parodos, konkursai, kongresai, koncertai ir mugės.

Judri ir šurmuliuojanti „Cido“ arena Panevėžyje siūlo ne tik gyvybingą atmosferą. Olimpinio standarto 250 m ilgio dviračių trekas pritraukia geriausius Lietuvos dviratininkus. Šis sporto kompleksas yra vienintelis tokio pobūdžio objektas visose Baltijos šalyse.

Krepšinis ir Lietuva
Kai kalbame apie sportą, krepšinis yra didžiausias dalykas Lietuvoje. Po 1990 m. nepriklausomybės atgavimo atgimęs Lietuvos krepšinio palikimas gali pasigirti olimpiniais ir EuroBasket laimėjimais, įskaitant 2003 m. FIBA EuroBasket pergalę. 

Lietuvos krepšininkai taip pat dominuoja visame pasaulyje žinomoje NBA lygoje. Žymiausi pavyzdžiai: Žydrūnas Ilgauskas, Linas Kleiza, Arvydas Sabonis ir Domantas Sabonis. Gerbėjai deda daug pastangų, kad galėtų stebėti ir dalyvauti šiame sporte, demonstruodami nepalaužiamą aistrą.

Šioje šalyje net yra Krepšinio muziejus, liudijantis meilę krepšiniui. Jame eksponuojama medalių, apdovanojimų, nuotraukų ir piešinių kolekcija, pasakojanti turtingą Lietuvos krepšinio istoriją. Muziejaus lankytojai gali išvysti tokių krepšinio legendų kaip Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius ir daugelio kitų kultinius marškinėlius ir pasirašytus sportbačius.

Šalies krepšinio entuziastai gali ne tik žaisti žaidimus su draugais, žiūrėti krepšinio rungtynes ar lankytis Krepšinio muziejuje, bet ir palaikyti ryšį su šiuo sportu dalyvaudami sporto lažybose. 

Dėl Lietuvos Respublikos azartinių lošimų įstatyme nustatytos teisinės ir reguliuojamos sistemos lažintis dėl krepšinio – ar bet kurios kitos sporto šakos šalyje, pavyzdžiui, futbolo ar ledo ritulio - nėra sunku.

Kaip ir Las Vegase, sporto lažybos Lietuvoje gali sukurti įtraukiančią patirtį, pritraukti lankytojų į lažybų punktus ir padidinti komandų bei sporto vietų sirgalių aktyvumo galimybes.

Sporto lažybos šalyje taip pat nėra mažas sektorius, nes rinkos vertė siekia apie 100 mln. eurų per metus. Pirmąjį 2023 m. ketvirtį Lietuvoje pastebimas reikšmingas azartinių lošimų pajamų augimas: tiek internetinių, tiek antžeminių lošimų segmentuose buvo užfiksuotas 26,1 proc. augimas. Nuotolinių sporto lažybų pajamos sudarė 9,6 mln. eurų, gautos iš 151,2 mln. eurų vertės statymų. 

Lietuviai ir užsienio turistai gali atlikti statymus už savo pasirinktas krepšinio komandas, atlikdami įvairių rūšių statymus, įskaitant statymus už pinigų liniją, taškų skirtumą, bendrąsias sumas, ateities sandorius, statymus už privalomus statymus ir statymus už partijas. Kai kurie operatoriai netgi gali teikti lažybos gyvai, kurios suteikia daugiau įspūdžių nei įprastos internetinės lažybos.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus