visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Varinė fasado danga – solidus ir ilgalaikis sprendimas įgyvendintas LIETUVOS KREPŠINIO NAMAI projekte

Varinė fasado danga – solidus ir ilgalaikis sprendimas įgyvendintas LIETUVOS KREPŠINIO NAMAI projekte Varinė fasado danga – solidus ir ilgalaikis sprendimas įgyvendintas LIETUVOS KREPŠINIO NAMAI projekte

INFANTAS, UAB

www.infantas.lt

Neries ir Nemuno santakoje, netoli istorinės Kauno pilies, Sporto halės ir Lietuvos sporto universiteto duris atvėrė Lietuvos „Krepšinio namai“ – modernus, išskirtinio dizaino pastatas, kuriame įkurtas muziejus Lietuvos krepšinio 100-metį po poros metų pasveikins šalies ir pasaulio krepšinio istorijos bei pergalių eksponatais.

Visus techninius Lietuvos „Krepšinio namų“ projekto sprendimus įgyvendino viena labiausiai patyrusių Lietuvos statybos įmonių – darnios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“. Beveik 2 tūkst. kv. m energiškai efektyviam A+ kategorijos pastatui statyti naudotos kokybiškos, ilgalaikės apdailos ir konstrukcijų medžiagos.

Varinė fasado danga

Išskirtinės formos Lietuvos „Krepšinio namų“ architektūrinį projektą kartu su komanda sukūręs architektas Gintautas Natkevičius sako, kad unikalios formos pastato architektūrinius sprendimus lėmė aplinka – kaimynystė, vietovės urbanistinė sistema: „Iškilęs statinys – paskutinis Kauno senamiesčio urbanistinio audinio pastatas, kuris tarsi užbaigia kvartalą. Praeivis ten jau įžengia į Santakos parką. Naujasis pastatas iš trijų pusių apribotas gatvių, tačiau tai ne perimetrinio užstatymo statinys, kuriam būtų svarbu tik pagrindinis gatvės fasadas, o kiemo fasadą galima būtų spręsti paprasčiau. Juk „Krepšinio namai“ matomi einant Nemuno krantine, Santakos parku ir gretimomis gatvėmis, todėl pastatui reikalingas fasadas iš visų pusių.“

Architektų biuro komanda siekė, kad šis statinys turėtų penkis fasadus, matomus ne tik iš visų pusių, bet ir iš viršaus – nuo Aleksoto šlaitų, nuo miesto stogų ir bažnyčių bokštų. Tad architektūrinių sprendimų pastatui teko ieškoti lyg skulptūrai, kuri turi ką pasakyti, pažvelgus į ją iš bet kurio šono.

Unikalios formos pastatui pasirinkta prabangi, raudoniu akį iš tolo traukianti varinė danga. Architektas džiaugiasi, kad šiam pasirinkimui pritarė užsakovai – pastato fasadui panaudota amžina ir universali medžiaga, kuri niekada nenuvils, nenusibos, didins „Krepšinio namų“ materialinę ir estetinę vertę. Varis, anot G. Natkevičiaus, „amžinas kaip klebono piniginė“, laikui bėgant jis bręsta kaip geras vynas – fasadas tamsėja, tampa prabangus ir solidus.

Varinė fasado danga

Fasadui – solidi ir ilgalaikė varinė danga

Natūralumo, ilgalaikiškumo siekis architektūroje skatina grįžti prie amžinų medžiagų. Varinis fasadas ar stogas puikiai atitinka aukščiausius šiuolaikinės architektūros reikalavimus.

Solidžia kokybiška varine skarda padengtas „Krepšinio namų“ fasadas ir dalis stogo. Panaudota apie 1 500 kv. m įvairaus storio valcuotų vario plokščių. Kad pastato fasadas ir stogas būtų tinkamai ventiliuojami, naudoti perforuoti vario dangos lakštai.

Varinė fasado danga

Šios dangos tiekėjas UAB „Infantas“ – specializuota plieninių stogų ir sienų dangų pardavimo įmonė, siūlanti laiko patikrintas aukštos kokybės medžiagas. Jos direktorius Viktoras Citvaras sako, kad natūralus, ekologiškas ir ilgalaikis varis yra ideali medžiaga dengti pastato fasadui ar stogui. Ji dera prie bet kurios kitos statybinės medžiagos, laikui bėgant tamsėja, subręsta ir daug metų žavi solidžia išskirtine spalva, tad statinys bus puikios estetinės išvaizdos ir išsiskirs iš aplinkos.

Varinė danga nebijo staigių temperatūros pokyčių, jai nereikia jokios priežiūros, o jos patvarumas – 100 metų ir daugiau. Ši medžiaga paslanki, bet turi specifinių ypatybių, tad svarbu, kad atlikti fasado ar stogo įrengimo darbus būtų patikėta specializuotoms rangos įmonėms ir vario skarda būtų tinkamai panaudota. Lakštų montavimo mazgus svarbu atlikti taip, kad iš fasado ar stogo pusės nebūtų matomi techniniai sprendimai.

„Visada lankomės objektuose, kuriems tiekiame medžiagą, tenka nemažai dirbti kartu su projektuotojais ir rangovais konsultuojant, kad medžiaga nebūtų sugadinta, o sprendimai ir montavimo darbai atlikti kokybiškai“, – tikina V. Citvaras.

TIKSLUS OBJEKTO PAVADINIMAS: „Krepšinio namai“.
ADRESAS: Santakos 11, Kaunas.
UŽSAKOVAS: VŠĮ „Krepšinio namai“.
ENERGINIS EFEKTYVUMAS: A+.
ARCHITEKTAI: UAB „Architektų biuras G. Natkevičius ir partneriai“. Architektai Lukas Lebednykas, Adomas Rimšelis, Gintautas Natkevičius.
PLOTAS: apytiksliai 2 tūkst. kv. m.
INVESTICIJŲ DYDIS: 2,8 mln. Eur.
GENERALINIS RANGOVAS: „YIT“.

Straipsnis parengtas pagal structum.lt. Lietuvos „Krepšinio namai“: įkūnyta svajonė. Nuotr. Evaldas Lasys.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus