visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Priėmimas į darželius – ką reikėtų žinoti?

Priėmimas į darželius – ką reikėtų žinoti? Priėmimas į darželius – ką reikėtų žinoti?

Vietą darželyje – tiek valstybiniame, tiek privačiame gali gauti visi dvejų, trejų, ketverių ir penkerių metų vaikai, kurių tėvai nori, kad jų vaikas gautų kokybišką laiką besiugdydamas ir socializuodamasis su kitais jo amžiaus vaikais. Šešerių metų vaikai jau privalo lankyti ikimokyklinį ugdymą.

Vaikų darželis – tai atgaiva tėvams ir džiaugsmas vaikams. Jame vaikai nuolat yra užimami įvairiausiomis veiklomis, daug laiko praleidžia lauke, jiems yra užtikrinama teisė į kokybišką poilsį bei sveiką ir skanų maistą. Tai puiki proga vaikams mokytis naujų gyvenimiškų įgūdžių naujoje aplinkoje tarp bendraamžių. Vaikas sparčiau lavinasi, tampa socialesnis, o ir jūsų santykiai tampa kur kas geresni, nes laikas, praleistas atskirai, tik suartina ir sustiprina judviejų draugystę. Žemiau pasidalinsime su jumis svarbia informacija apie priėmimo į darželį tvarką. 

Kada prasideda priėmimas į darželius?

Vieno aiškaus paraiškų pateikimo į darželius laiko nėra – teikti prašymus su pasirinkta lankymo pradžia galite visus metus. Visada rekomenduojame tikslios informacijos apie konkrečią įstaigą ieškoti pasirinktoje savivaldybės elektroninėje svetainėje. 

Visi tėvai turi teisę pretenduoti į dvi pasirinktas įstaigas. Paprastai tai yra lengvai ir greitai atliekama internetu per elektroninius valdžios vartus.

Priėmimo į valstybinį darželį kriterijai

Valstybinėse ugdymo institucijose galioja keletas kriterijų, į kuriuos atsižvelgiama vykdant priėmimą į darželį. Pirmiausia į darželį yra priimami šie vaikai:

  • vaikas iš gausios šeimos;
  • vaikas, kurio brolis ar sesė jau lanko šį darželį;
  • vaikas su negalia;
  • vaikas, kurį augina tik vienas iš tėvų;
  • vaikas, augantis globėjų šeimoje.

Kiekviena Lietuvos savivaldybė gali savarankiškai nustatyti papildomus kriterijus, kylančius dėl vietos socialinių poreikių. Taip pat pravartu žinoti, kad priėmimas į darželį nėra nustatomas pagal prašymų pateikimo tvarką.

Kaip kreiptis dėl priėmimo į darželį?

Jei darželis nepriima prašymų internetu, dėl priėmimo reikėtų kreiptis į pasirinktą įstaigą tiesiogiai. Užpildytą dokumentą vaiko tėvai pateikia pasirinktam darželiui. 

Kartu su prašymu priimti į darželį gali tekti pateikti ir papildomus dokumentus, įrodančius, kad:

  • vaikas kilęs iš daugiavaikės šeimos;
  • esate vienišas tėvas;
  • esate vaiko globėjas ir pan.

Ar yra alternatyvų?

Kasmet lietuviai susiduria su nepakankamu laisvų vietų į valstybines ugdymo įstaigas skaičiumi ir neretai lieka be vietos į darželį. Vaikas lieka namuose, iš esmės, izoliuotas nuo bendraamžių, o vienas iš tėvų negali grįžti į darbą. Tai kelia nemenką stresą. Situacija tokia prasta, kad žmonės savo vaikus į darželius registruoja ką tik gimusius. Tad ar yra išeitis, jei šiais metais negavote vietos į pasirinktą darželį?

Laimei, yra kelios išeitys. Pirmoji būtų patikrinti laisvas vietas darželiuose už savo rajono ribų. Taip, kas rytą vežioti vaiką į kitą miesto galą, anksti keltis, stovėti kamščiuose per patį didžiausią dienos piką yra sunku, tačiau kita vertus, jei darbovietė spaudžia vieną iš tėvų sugrįžti, neturite giminaičių, kurie galėtų prižiūrėti jūsų vaiką, tuomet nėra labai daug variantų, iš ko rinktis, tiesa?

Antroji išeitis būtų privatus darželis, kuriuose vaikų grupės paprastai nėra perpildytos ir dažnu atveju yra lengviau gauti vietą savo vaikui. Norite sužinoti daugiau? Apsilankykite čia.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus