visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Apsinuodijimas radonu – ką reikia apie tai žinoti?

Apsinuodijimas radonu – ką reikia apie tai žinoti? Apsinuodijimas radonu – ką reikia apie tai žinoti?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Radonas (Rn) yra gamtoje esantis elementas, kuris susidaro radioaktyviai skilus radžiui. Sveikatos priežiūros institucijos mano, kad tai pavojinga sveikatai dėl savo radioaktyvumo. Jungtinių Valstijų aplinkos apsaugos agentūra (EPA) radoną klasifikuoja kaip kancerogeną, o tai reiškia, kad apsinuodijimas radonu gali sukelti vėžį. Tai yra pagrindinė nerūkančiųjų plaučių vėžio priežastis ir antra pagal dažnumą rūkančiųjų priežastis. Radonas kelia pavojų sveikatai, nes neaptinkamas ir nesukelia pastebimų simptomų, kol nevirsta plaučių vėžiu.

Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime, kas yra apsinuodijimas radonu, jo simptomai, kaip patikrinti radono poveikį ir kaip sumažinti apšvitą.

Kas yra apsinuodijimas radonu?

Radonas yra dujos, kurios susidaro kaip galutinis radono skilimo produktas. Apsinuodijimas radonu atsiranda tada, kai dideli kiekiai patenka į organizmą ir sukelia žalingus fizinius pokyčius.

Tai gamtoje esantis elementas, kuris įgauna dujinę formą esant standartinei temperatūrai ir slėgiui ir yra viena iš tankiausių medžiagų, normaliomis aplinkybėmis išliekančių dujomis.

Žmogus savo pojūčiais radono aptikti negali, nes tai bespalvės, bekvapės, beskonės dujos. Apsinuodijimas radonu nesukelia tų pačių kenksmingų, akivaizdžių simptomų kaip ir kitos radioaktyvios medžiagos. Tačiau, radono poveikis gali sukelti plaučių vėžio vystymąsi.

Aplinkoje radono kiekiai yra labai maži. Tačiau jis gali kauptis pastatuose. Radonas sudaro didžiąją dalį daugumos žmonių jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.

Apsinuodijimo radonu simptomai

Apsinuodijimas radonu yra besimptomis, o tai reiškia, kad jis nesuteikia prasmingo poveikio požymių. Žmogus plika akimi negali užuosti, ragauti ar matyti radono. Jis taip pat nesukelia jokio poveikio organizmui, kol nesukelia ląstelių pokyčių, galinčių sukelti plaučių vėžį.

Dėl šios priežasties labai svarbu imtis visų būtinų atsargumo priemonių, kad būtų išvengta radono poveikio, ypač žmonėms, gyvenantiems 1 zonos teritorijoje. Tai sritis, kurioje yra didesnis radono lygis, nei EPA laiko saugiu.

Asmuo, kuris pradeda kosėti krauju, jaučia krūtinės skausmą ar pasunkėja kvėpavimas, turėtų nedelsdamas kreiptis į gydytoją, kad būtų išvengta plaučių vėžio.

Radono poveikis sveikatai

XX amžiaus pradžioje gydytojai laikė radoną kaip naudingą sveikatai. Žmonės mokėdavo nedideles pinigų sumas, kad praleistų laiką „radioriume“ ir gautų radono spinduliuotes. Taip pat buvo mėginta dėti radono į vandenį, tačiau dėl trumpo radono pusinės eliminacijos periodo jis išnykdavo, kol vanduo pasiekdavo žmones. Kiek vėliau tyrėjai tik vėliau atrado jo neigiamą poveikį sveikatai.

1940-aisiais ir 1950-aisiais įmonės, įrengusios kasyklas, bet neįdiegė vėdinimo sistemų. Gydytojai Čekijos, Pietų Australijos ir Pietvakarių JAV kalnakasių plaučių vėžį priskyrė radono įkvėpimui. Nepaisant galutinio pavojų suvokimo, radono sukeltas didelis plaučių vėžio pavojus kalnakasiams išliko iki aštuntojo dešimtmečio.

Dabar sveikatos priežiūros specialistai pripažįsta, kad didelio radono kiekio įkvėpimas sukelia plaučių vėžį. Anot EPA, radonas yra antra dažniausia plaučių vėžio priežastis po rūkymo.

Apsinuodijimo radonu diagnozė

Šiuo metu nėra jokio testo, kuris galėtų diagnozuoti arba nustatyti ankstesnį radono poveikį. Kadangi trūksta tyrimų ir pastebimų simptomų, dvigubai svarbu sumažinti radono poveikį.

Radoną išskiria įvairūs natūralūs šaltiniai, įskaitant:

  • urano rūdos;
  • skalūnai;
  • fosfato uoliena;
  • magminės ir metamorfinės uolienos, tokios kaip granitas.

Dažnesnėse uolienose, tokiose kaip kalkakmenis, taip pat išsiskiria radonas, taip pat tai yra rečiau pasitaikantis reiškinys ir jo lygiai yra mažesni nei kitų šaltinių.

Natūrali uoliena nėra vienintelis radono šaltinis. Dirbtinės konstrukcijos taip pat gali būti atsakingos už apsinuodijimą radonu.

Radonas linkęs patekti į pastatus žemiausioje jų vietoje. Jis dažnai prasiskverbia per pamatų įtrūkimus, sienų įtrūkimus, tarpus aplink vamzdžius, ertmes sienų viduje ir vandentiekį. Tikėtina, kad dujos kaupsis prastai vėdinamuose, sandariuose pastatuose.

Radono lygiai įvairiose vietose labai skiriasi ir, nors radono pusinės eliminacijos laikas yra trumpesnis nei 4 dienos, jis gali kauptis didelėmis koncentracijomis, ypač žemo aukščio vietose, pavyzdžiui, rūsiuose ar kasyklų šachtose.

Dviejų gretimų namų ir net dviejų gretimų kambarių radono lygis gali labai skirtis.

Kai kuriuose šaltinių ir karštųjų versmių vandenyse taip pat yra radono.

Radono pavojus namuose

Tikslią radono riziką namuose sunku įvertinti. Daugumoje rizikos tyrimų buvo naudojami kalnakasių duomenys, kurie turėjo daug daugiau radono poveikio, nei tikėtina bet kuriame pastate.

Didžiausia plaučių vėžio priežastis yra rūkymas, o tai gali supainioti radono identifikavimą. Nerūkantieji galėjo turėti pasyvaus rūkymo poveikį.

Radono ir cigarečių dūmų derinys gali būti kenksmingesnis nei jų poveikis atskirai. Kai kurie mokslininkai mano, kad vėžio rizika dėl radono poveikio be cigarečių dūmų yra tokia maža, kad beveik nereikšminga. Tačiau kiti mano, kad rizika, kurią radonas kelia plaučių sveikatai, yra neįvertinta ir nusipelno daugiau dėmesio.

Prevencija

Radono rinkiniuose yra kolektorius. Asmuo, turintis rinkinį, turėtų palikti jį žemiausiame gyvenamajame name 2–7 dienoms. Tada jie gali nusiųsti surinktą mėginį į laboratoriją įvertinti. Jei radono rodmenys yra dideli, problemą gali padėti išspręsti keli metodai.

Dažniausiai pasitaikantys metodai apima:

  • Slėgio sumažinimas po plokštėmis arba dirvožemio siurbimas: Jį sudaro ventiliacijos vamzdžių sistema ir ventiliatorius, kuris ištraukia radoną iš po namo ir išleidžia jį į išorę.
  • Vėdinimo gerinimas: venkite radoną perkelti iš apatinių aukštų į likusius namus.
  • Radono karterio sistema: Karteris yra po grindimis esanti ertmė, į kurią įkišamas vamzdis. Ventiliatorius ištraukia orą ir radoną aukštyn ir toliau nuo namų.
  • Teigiamas slėgis: šios sistemos nuolat pučia šviežią filtruotą orą į namus, kad pašalintų radoną.
  • Paprasčiausias namų sandarumas neriboja radono lygio, kol nebus įgyvendintos kitos priemonės.

Nors tyrimai įrodė ryšį tarp radono ir vėžio, jo poveikis sveikatai tokiais kiekiais namuose vis dar kyla diskusijų, o dėl rūkymo sunku padaryti išvadas. Tačiau visi namų savininkai prireikus gali imtis prisitaikymo priemonių.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus