visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Ar genetinis testas gali nustatyti glitimo netoleravimą?

Ar genetinis testas gali nustatyti glitimo netoleravimą? Ar genetinis testas gali nustatyti glitimo netoleravimą?

Euromedika, MB

www.diagnostikostestai.lt

Pastaruoju metu dieta be glitimo tapo nauja tendencija – ją propaguoja žvaigždės, o parduotuvių ir restoranų lentynose atsiranda vis daugiau produktų be glitimo. Tačiau ar tikrai glitimas yra toks baisus ir ar verta visam laikui atsisakyti duonos, makaronų ir kruasanų?

Kas yra glitimas?

Glitimas yra augalinių baltymų grupė, randama kai kuriuose grūduose, tokiuose kaip kviečiai, rugiai ir miežiai. Būtent glitimas tešlai suteikia elastingą ir orią tekstūrą, todėl dažnai naudojamas maisto pramonėje, ypač kepyklose.

Glitimo sudėtyje yra dviejų tipų baltymų: gliadino ir gliutenino. Gliadinas provokuoja netoleravimą, arba celiakiją – aštrią imuninės sistemos reakciją į glitimą. Kokiuose maisto produktuose yra glitimo, kokios ligos, susijusios su jo netoleravimu ir jautrumu jam rasite šiame straipsnyje.

Kokiuose maisto produktuose yra glitimo

Grūdai. Glitimo yra daugumoje grūdų, kurie naudojami duonai, pusryčių dribsniams ir net alui bei viskiui gaminti:

  • Kietieji kviečiai.
  • Spelta (kviečiai).
  • Bulgur (kviečiai).
  • Manų kruopos (kviečių).
  • Kuskusas.
  • Rugiai.

Avižose gliadino nėra, tačiau kai kurie celiakija sergantys žmonės yra jautrūs šiam grūdui. Taip yra dėl to, kad avižose yra baltymo avenino, kurio netoleruoja nedidelė dalis žmonių, įskaitant sergančius celiakija.

Celiakijos draugijos ragina atkreipia dėmesį, kad net glitimo pėdsakai gali sukelti nemalonių simptomų. Jei avižos auginamos šalia arba apdorojamos tame pačiame įrenginyje su javais, tokiais kaip kviečiai, miežiai, rugiai, jos gali sukelti celiakija sergančių žmonių reakciją.

Pusgaminiai

Glitimas suteikia tešlai elastingumo ir veikia kaip tirštiklis. Dėl šių savybių jis dažnai naudojamas pusgaminiams gaminti.

Maisto produktai, kuriuose gali būti glitimo:

  • Alus.
  • Sojų padažas.
  • Sultinio kubeliai.
  • Saliamis ir mėsos gaminiai.
  • Salyklo actas.
  • Paruoštos sriubos.
  • Konditerijos gaminiai.
  • Užkandžiai ir kukurūzų traškučiai.

Glitimas ir susijusios ligos

Glitimo netoleravimas (celiakija) yra alerginė reakcija, kurios sunku nepastebėti. Imuninė sistema reaguoja į glitimą, sukeldama virškinimo trakto uždegimą. Sergant celiakija, maistas, kuriame yra net nedidelis gliadino kiekis, gali sukelti viduriavimą, pilvo pūtimą, nuovargį, vidurių užkietėjimą, pykinimą ir vėmimą. Vienintelis sprendimas šiuo atveju – pagrindinis gydymo būdas – dieta be glitimo.

Celiakija serga tik 1% pasaulio gyventojų

Glitimo ataksija yra retas neurologinis sutrikimas žmonėms, turintiems genetinį polinkį. Sergant ataksija, imuninė sistema reaguoja į baltymą gliadiną ir suaktyvina smegenis puolančių antikūnų gamybą. Dėl to išsivysto neurologiniai sutrikimai, pavyzdžiui, judesių koordinavimo problemos.

Jei pasireiškia tokie simptomai kaip pykinimas, viduriavimas ar staigus svorio kritimas, kreipkitės į gydytoją. Tokie simptomai gali sukelti uždegimą ir virškinamojo trakto ligas.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad glitimo vartojimas žmonėms, nesergantiems celiakija, gali sukelti medžiagų apykaitos ir širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, taip pat padidinti mirtingumo dėl bet kokios priežasties riziką. Kad patikrinti šį teiginį Amerikos mitybos draugija išanalizavo beveik 160 000 žmonių duomenis, kad suprastų glitimo vaidmenį jų sveikatai.

Mokslininkai nustatė, kad glitimo kiekio ribojimas žmonių, nesergančių celiakija, racione neduoda naudos sveikatai ir ilgaamžiškumui. Tačiau statistika parodė, kad žmonėms, sergantiems koronarine širdies liga, valgant glitimą gali padidėti mirties rizika. Tačiau dar reikalingi tolimesni tyrimai, norint patikrinti šią teoriją.

Genetinis polinkis sirgti celiakija

Keletas genų yra atsakingi už imuninį atsaką į glitimą. Atlaso genetiniame teste analizuojame dešimtis genų variantų, susijusių su polinkiu sirgti celiakija.

Jei tyrimas atskleidžia polinkį į glitimo netoleravimą, turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju ir atlikti papildomą tyrimą. Genetinio polinkio buvimas rodo riziką susirgti liga, bet nereiškia, kad ji tikrai pasireikš.

Jautrumas glitimui nesusijęs su celiakija

Vis dažniau parduodami produktai be glitimo, o restoranų meniu gausu patiekalų su užrašu „be glitimo“. Teorija, kad dieta be glitimo yra naudinga organizmui, tampa vis populiaresnė, tačiau tam nėra įrodymų.

Yra žmonių, kuriems glitimo turinčio maisto valgymas sukelia celiakijos simptomus. Atmetus kviečius, simptomai tampa ne tokie ryškūs, tačiau diagnozė celiakijos nepatvirtina. Šis reiškinys vadinamas jautrumu glitimui be celiakijos.

Kiek tai susiję su glitimo vartojimu, vis dar nežinoma. Mokslo bendruomenė kol kas neišskiria jautrumo glitimui kaip atskiros ligos, nes šioje srityje reikia atlikti daugiau tyrimų. Tačiau tai netrukdo daugeliui žmonių diagnozuoti glitimo netoleravimą be celiakijos.

Glitimo netoleravimo simptomai be celiakijos:

  • Pilvo pūtimas.
  • Pilvo skausmas.
  • Viduriavimas.
  • Sumišimas.
  • Nerimo priepuoliai.
  • Galvos skausmas.
  • Nuovargis.

Šie simptomai yra dažni ir dažnai sukeliami dėl kitų ligų, tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas.

Mokslininkai mano, kad ne celiakijos glitimo netoleravimą gali sukelti fruktooligosacharidai (FOS). Tai sudėtingų angliavandenių rūšis, randama kviečiuose, o jei žarnyno mikrobiota yra nesubalansuota (disbiozė), tai gali sukelti virškinimo problemų.

Tyrimų duomenimis, susilpnėjęs žarnyno barjeras taip pat gali sukelti tam tikrų grūdų virškinimo problemų. Mikrobiota atlieka svarbų vaidmenį palaikant barjero vientisumą.

Taip pat reikia atsižvelgti į tai, kad laikui bėgant neceliakinio glitimo netoleravimo simptomai gali ryškėti dėl dažno greito maisto, perdirbto maisto, rafinuoto cukraus vartojimo ir patiriamo streso.

Kodėl dieta be glitimo yra pavojinga?

Kaip jau rašėme, glitimas suteikia tešlai malonią elastingą tekstūrą, taip pat naudojamas kaip tirštiklis. Norėdami pagaminti gražius ir skanius kepinius be glitimo, gamintojai turi dėti daugiau cukraus ir tirštiklių.

Laikantis dietos be glitimo, iš dietos neįtraukiami beveik visi grūdai. Tai sumažina tiek mitybos įvairovę, tiek skaidulų ir mineralinių medžiagų kiekį, kurių yra grūdiniuose produktuose.

PSO remiamas platus tyrimas padėjo nustatyti skaidulų suvartojimo normą: mažiausiai 25 gramus per dieną.

Nesmulkinti grūdai yra sveiki ir svarbūs viso organizmo sveikatai. Jie ilgam numalšina alkį, palaiko mikrobiotos sveikatą, gerina virškinimą ir mažina lėtinių ligų riziką.

Tyrimai rodo, kad žmonėms, nesergantiems celiakija ir mažinantiems glitimą, yra didesnė širdies ligų ir diabeto rizika.

Nereikia atsisakyti glitimo vien dėl jo. Produktai be glitimo, nors ir populiarūs, dažnai juose yra daugiau riebalų ir cukraus, mažiau folio rūgšties ir geležies, be to, jie yra brangesni nei įprasti makaronai ar duona. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į tai, ar valgydami kvietinius produktus neturite simptomų. Tam gali padėti maisto dienoraštis.

Genetinis testas padės įvertinti polinkį į glitimo, taip pat ir laktozės netoleravimą. Tai taip pat parodys polinkį į tam tikrą vitaminų ir mineralų kiekį, kofeino ir alkoholio metabolizmą. Visą ženklų sąrašą galite pamatyti svetainėje.

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus