visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Medinės terasos paruošimas šiltajam sezonui – MM Statyba patarimai, po kurių Jūsų terasa atrodys kaip nauja

Medinės terasos paruošimas šiltajam sezonui – MM Statyba patarimai, po kurių Jūsų terasa atrodys kaip nauja Medinės terasos paruošimas šiltajam sezonui – MM Statyba patarimai, po kurių Jūsų terasa atrodys kaip nauja

MM Statyba, UAB

www.mmstatyba.lt

Atėjus pavasariui, dažnas nuosavo namo savininkas džiaugiasi šiltėjančiu oru ir vis daugiau laiko leidžia laiką terasoje. Tačiau norint mėgautis terasos teikiamais privalumais, ją reikia tinkamai paruošti. „MM Statyba“ specialistai dalinasi savo patirtimi ir patarimais, kurie padės Jums be vargo atnaujinti savo terasą, kad ji atrodytų lyg naujai įrengta.

Ankstyvo pavasario pradžioje, kuomet nutirpsta žiemos sniegas ir sumažėja drėgmė, nakties metu temperatūra tampa teigiama, o dienos metu bent savaitę laikosi teigiama (apie 10 laipsnių) temperatūra – tinkamiausias laikas atlikti medinės terasos atnaujinimo bei renovacijos darbus. Tokiu metu terasa jau bus pradžiūvusi, aiškiai matysis kurios terasos vietos buvo paveiktos drėgmės, ar yra atsiradęs pelėsis, o gal pažaliavę vietos. Terasą nuplovus, sutvirtinus ir tinkamai impregnavus galėsite vėl džiaugtis estetiška terasa.

Kokia yra rekomenduojama medinių terasinių lentų priežiūra?

Kad terasos priežiūra būtų kuo paprastesnė, o ji būtų ilgaamžė, šaltuoju metų sezonu, kuomet terasa yra nebenaudojama, norint išvengti susikaupusio vandens ir puvinių, patartina ant terasos nelaikyti baldų ar kitų daiktų.

Visas medines terasines lentas kas metus ar du rekomenduojama profilaktiškai nuplauti, dezinfekuoti, kad nesiveistų pelėsis ar grybelis. Gali atsitikti taip, kad mediena kai kuriose vietose patamsės, ypač prie varžtų galvučių, pradės žaliuoti ar apaugti samanomis. Tad valymas su specialiai skirta chemine priemone padės šias problemas išspręsti. Puvimo židiniai bus sunaikinti ir terasos tarnavimo laikas pailgės.

Kodėl svarbu alyvuoti ir impregnuoti medinę terasą?    

Medieną galima alyvuoti arba ne –  tai kiekvieno individualus pasirinkimas. Tačiau impregnavimas alyva apsaugo terasines lentas nuo natūralaus pilkėjimo.

Prieš pasirenkant alyvą, atliekant alyvavimo procesą, svarbu atkreipti dėmesį į medienos struktūrą, savybes. Pavyzdžiui, norint išlaikyti pirminę impregnuotos pušies terasos spalvą, terasą patartina alyvuoti su alyva, kuri savyje turi pigmento.

Taip pat kaip svarbu medienos impregnavimas, padengimas, tai taip pat svarbu kokiomis priemonėmis mes tai atliekame. Atsirinkite kokybiškas medžiagas. Mediena patartina dengti medžiagomis, kurios geriasi tiesiai į medį ir nepalieka dengiamojo sluoksnio pertekliaus, plėvelės.

Nuplaukite terasą, prieš jos dengimą alyva. Jei anksčiau buvo naudota alyva, nuvalykite jos likučius. Terasų priežiūrai „MM Statyba“ specialistai rekomenduoja itin pasiteisinusį sprendimą – medienos alyvavimą „Woca“ alyva. Ši speciali alyva turi savyje antipelėsinių bei priešgrybelinių elementų ir apsaugo nuo puvinio, žiemą saugo nuo drėgmės įgeriamumo, o vasarą atvirkščiai – drėkina lentas.

Atliekant terasos impregnavimą negalioja taisyklė tepti kuo daugiau ar kuo daugiau – tuo geriau. Impregnuojančią medžiagą reikia tepti tik vienu sluoksniu, nes terasinės lentos pasisavina medžiagos tiek, kiek joms reikia, o visa kita bus tiesiog perteklius, kuris vėliau gali pradėti luptis, skilinėti.

Impregnuoti terasos nepatariama esant karštai dienai, ypač jei terasa yra apšviesta tiesioginių saulės spindulių, nes impregnantas pradės džiūti medienai net nespėjus pasisavinti reikiamo medžiagos kiekio. Taip pat, kai diena lietinga, lauke drėgna, patartina terasos impregnavimo darbus atidėti kitam kartui, nes kai mediena šlapia, ji impregnanto nepasisavins.

Alyva užtikrina stiprią terasos medienos apsaugą nuo vandens, purvo. Taip pat užkerta kelią pelėsio ar grybelio atsiradimui. Kitas alyvos privalumas, kad ji paryškina medžio struktūrą bei apsaugo nuo UV poveikio. Alyva yra pagaminta vandens pagrindu, todėl draugiška aplinkai. Taip pat alyvą galima rinktis įvairių spalvų. Alyvą net galima maišyti tarpusavyje, norint išgauti atitinkamą spalvą, jei siūlomoje paletėje nerandate sau patinkančios.

Todėl „MM Statyba“ specialistai rekomenduoja terasines lentas nutepti vienu sluoksniu, tai atliekant kas 1-2 metus, kuomet apsauginio sluoksnio ant terasos nebelieka.

Terasų priežiūra

Kuo skiriasi skirtingų medienos rūšių terasų priežiūra?

  • Vakuuminiu giluminiu būdu impregnuotos pušies terasos priežiūra. Dažniausiai klientų pasirenkamos terasinės lentos – vakuuminiu giluminiu būdu impregnuota pušis. Jų priežiūra paprasta – terasines lentas rekomenduojama padengti specialia alyva, kuri geriasi į medienos vidų ir nepalieka jokio viršutinio sluoksnio ar plėvelės, kuri matytųsi ar luptųsi. Tačiau tai reikia atlikti impregnantui pradėjus blukti.
  • Maumedžio medienos terasos priežiūra. Daug kas galvoja, kad maumedžio medienos nereikia alyvuoti. Tačiau maumedžio mediena gali pilkėti, todėl norint išryškinti gražų raštą, reikės alyvuoti. Tam tinkamiausias pasirinkimas – alyva su pigmentu.Taigi, mmaumedžio medienos terasinių lentų priežiūra šiek tiek skiriasi nei vakuuminiu giluminiu būdu impregnuotos medienos. Maumedis yra kietmedis, todėl  atsparus aplinkos veiksniams, lietui taip pat. Tad ir alyvą, kuri reikalinga terasos impregnavimui ir priežiūrai, maumedis pasisavina ir geria į save labai sunkiai, todėl patartina su maumedžio mediena nedaryti nieko, palikti medieną natūralią arba ištepti sėmenų aliejumi, kuris padės apsaugoti nuo skilimo, trūkinėjimo, pagyvins medienos spalvą. Medienai nieko nedarant, paliekant ją natūralią, su laiku ji pradės keisti spalvą, pilkėti. Tačiau jos techninės savybės nekis ilgai, ji išliks tvirta ir atspari. Kitas variantas – maumedžio medieną  galima dengti specialia chemine medžiaga vadinama „žaliasis akmenėlis“ (geležies sulfatas), kurią galima nusipirkti sodo-daržo parduotuvėse. Ši priemonė medieną tarsi nudegina. Medieną padengus šia medžiaga, jos spalva pakistų iškart, būtų tarsi pilka į žalsvumą. Kuomet norima iš maumedžio terasinių lentų išgauti sendintą efektą, galima naudoti geležies sulfatą. Tačiau net po geležies sulfato panaudojimo, rekomenduojama bent kartą lentas padengti bespalve alyva ir pamaitinti alyva atviras medienos poras. Nors maumedis įgeria vandens mažiau, aliejus apsaugos lentas nuo skilinėjimo. Maumedžio mediena yra labai atspari, todėl  terasas iš maumedžio dažnai rekomenduojama įsirengti vietose, kuriose yra didelės apkrovos, terasa nesaugoma bei nenorima skirti laiko jos priežiūrai. Be to, maumedžio terasa yra atspari puvimui bei devėjimuisi.
  • Termo medienos terasos priežiūra. Termo pušies terasinės lentos yra apdorojamos specialiose kamerose, išdeginant medienoje esančią celiuliozę. To dėka terasinės lentos lyg užsikonservuoja. Medis tampa itin atsparus ir pūva lėčiausiai iš visų išvardintų medienos rūšių. Kyla klausimas kam tada alyvuoti, jei ji tokia atspari? Alyvavimas padeda apsaugoti nuo pilko medienos atspalvio. Alyvuojant susitvarkoma su šiomis dvejomis problemomis – terasinių lentų pilkėjimas ir rakščių susidarymas. Tik alyva su pigmentu apsaugos nuo pilko medienos atspalvio. Termo medienos teraslenčių priežiūrai ir impregnavimui yra skirta speciali alyva. Alyva geriasi į medienos vidų ir nepalieka jokio sluoksnio ant lentų paviršiaus. Tokia alyva terasą reikia impregnuoti kas du metus.
  • Egzotinės medienos terasos priežiūra. Egzotinės medienos terasinių lentų priežiūrą patartina atlikti ne chemine alyva, o visiškai natūraliu sprendimu, pavyzdžiui sėmenų aliejumi, kurį galite įsigyti pas ūkininkus. Aliejus įsigers į medienos vidų ir suteiks jai apsaugą nuo trūkinėjimo ar skilimo. Egzotinė mediena yra pati iš savęs labai graži ir jos papildomai dažyti  nereikia. Tiesiog impregnuokite su natūraliu aliejumi ir tokiu būdu mediena atsigaus, jos spalva pagyvės, pasidarys sodresnė.
  • WPC medžio-plastiko kompozito terasos priežiūra. Daugelis net nesusimąsto, kad medžio-plastiko kompozito WPC (ang. wood-plastic composite) terasines lentas  taip pat galima impregnuoti. Kas gali atsitikti su plastikine terasa? Jei terasa įrengta pietų pusėje ir būna daug tiesioginių saulės spindulių, ji ne tik įkaista, bet ir daug greičiau blunka, praranda savo pirminę spalvą. Būna ir taip, kad teraslenčių viena dalis labiau blunka, o kita mažiau. Tada spalva tampa nevienoda. Taip pat dažnai ant tokios terasos pasilieka dėmės, pavyzdžiui nuo riebalų. Todėl terasa taip pat gali būti alyvuojama, kad turėtų apsauginį sluoksnį.

Taigi, reguliariai, bent kartą per metus prižiūrėdami medinę terasą, galėsite ja džiaugtis ilgus metus. O jei planuojate terasos įrengimą ar norite pasikonsultuoti dėl terasinių lentų priežiūros – visada galite kreiptis į „MM Statyba“ specialistus.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus