visainfo.lt – visa informacija vienoje vietoje!

Noriu steigti įmonę, kokių dokumentų ar duomenų reikia?

Noriu steigti įmonę, kokių dokumentų ar duomenų reikia? Noriu steigti įmonę, kokių dokumentų ar duomenų reikia?

Jei turi galvą ant pečių, kuri pilna įvairiausių verslo idėjų, pats laikas nesnausti ir ryžtis steigti įmonę. O jų formų esama pačių įvairiausių. Tai ir uždaroji akcinė bendrovė, ir mažoji bendrija, ir viešoji įstaiga, ir individuali įmonė. Steigiant bet kurią iš išvardintų įmonių, reikia parengti bei surinkti begalę dokumentų, atlikti kitokių paruošiamųjų darbų. Pabandykim išsiaiškinti, kokių gi dokumentų reikia steigiant įmonę.

Kokie pagrindiniai įmonės steigimo etapai?

Pirmasis žingsnis – taiklaus ir iškalbingo įmonės pavadinimo sukūrimas, paskui jį reikia rezervuoti Juridinių asmenų registre. Po to seka ištiso privalomų dokumentų paketo parengimas. Jį sudaro steigimo sutartis, kurioje numatomos įmonės steigimo sąlygos, jos įstatai ir steigiamojo akcininkų susirinkimo protokolas, kuriame tvirtinami įmonės valdymo organų nariai. Taip pat reikalingas įmonės registracijos adresas.

Po to seka įstatinio kapitalo sudarymas. Pavyzdžiui, Uždaros akcinės bendrovės minimalus įstatinis kapitalas turi siekti pustrečio tūkstančio eurų. Kai pateikiama įmonės steigimo sutartis su įgaliojimu, banke tuoj būna atidaroma kaupiamoji sąskaita, į kurią reikės sumokėti šią sumą, o bankas tada išduoda pažymą, kad įstatinis kapitalas jau yra sudarytas. Paskui dokumentai tvirtinami pas notarą, po to patvirtinamieji dokumentai pateikiami Registrų centrui, kuris galų gale ir užregistruos įmonę.

Kokių reikia dokumentų steigiant  individualią įmonę?

O jeigu sumanėte steigti individualią įmonę, tai padaryti dar paprasčiau, nes nereikia turėti investicijų įstatiniam kapitalui. Be to, nesudėtinga tvarkyti tokios įmonės buhalterinę apskaitą. Tokias įmones dažniausiai steigia jauni žmonės, kurie neturi lėšų įstatiniam kapitalui, taip pat neturi ir turto, kuriuo rizikuotų. Individualios įmonės steigimą mūsų šalyje apibrėžia du teisės aktai – tai Individualių įmonių įstatymas ir Civilinis kodeksas. Pirmiausiai tokios įmonės steigėjas turi sudaryti įmonės nuostatus, kuriuose nurodoma, ar įmonės vadovu bus pats jos savininkas, ar skiriamas kitas asmuo.

Paskui notaras turi patvirtinti dokumentų tikrumą ir jų atitikimą įstatymams, patį faktą, jog galima registruoti individualią įmonę. Jam reikia pateikti prašymą įmonę įregistruoti Juridinių asmenų registre, nuostatus, licenciją, savininko sutikimą registruoti įmonę jam priklausančiose patalpose. Sutikimo nereikia, jei patalpos priklauso pačiam individualios įmonės savininkui. Daugiau informacijos šiais klausimais rasite internetinės įmonės Eureka puslapyje internete.

 

Pasidalink:

Įmonių straipsniai, naujienos, akcijos ir specialistų patarimai

  • Numatytas
  • Antraštė
  • Data
  • Atsitiktiniai
įkelti daugiau visų įkėlimui laikykite nuspaustą SHIFT klavišą įkelti visus